Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хакерска атака спря работата на над 200 компании в САЩ


Кибератака спря мрежите на най-малко 200 компании в САЩ в петък вечер, предаде Асошиейтед прес, като цитира компания за киберсигурност, която реагира на инцидента.

Зад случая изглежда стои хакерската банда "REvil", която е голям рускоезичен синдикат, специализиран в кибератаките с цел откуп, заяви Джон Хамънд от предприятието за киберсигурност "Huntress Labs" ("Хънтрес лабс").

Той добави, че хакерите най-вероятно са използвали продукт за управление на мрежи, предоставян от софтуерния доставчик Kaseya, за да провеждат атаката си чрез доставчиците на мрежови услуги.

Kaseya има клиенти на всички равнища, от големите предприятия до дребен бизнес, така че в крайна сметка това нападение може да засегне всякакви предприятия, предупреди Хамънд в Туитър.

Според съобщение от компанията атаката е “ограничена до малък брой сървъри” и работи в тясно сътрудничество с няколко фирми за сигурност, които са я уведомили за проблема.

Засега не е ясно колко или кои потребители може да са засегнати, но Kaseya вече призова потребителите си в изявление на сайта си незабавно да спрат сървърите, използващи компрометирания продукт.

Според Хамънд са засегнати около 200 американски компании.

Атаката е подобна на предишна, свързвана с предполагаема руска хакерска намеса.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG