Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не са 30, 50, 70". МВР е установило, че подслушваните протестиращи са стотици


Бойко Рашков
Бойко Рашков

Подслушваните по време на протестите срещу правителството и главния прокурор миналата година се оказват стотици граждани. Това казва в интервю за Медиапул служебният вътрешен министър Бойко Рашков. Позовавайки се на данни от МВР той твърди, че проследяваните с технически способи „не са, както в началото се казваше – 30, 50, 70 [протестиращи]... Те са стотици“.

Протестите с искане за оставка на правителството „Борисов“3 и главния прокурор Иван Гешев започнаха миналото лято след като прокуратурата влезе в президентската институция. След встъпването в длъжност на служебното правителство през месец май тази година беше изнесена информация, че през 2020 г. управляващите са подслушвали опозиционни политици, както и протестиращи граждани. Основанието е било, че демонстрантите организират „преврат“ срещу управлението.

Пред Медиапул Бойко Рашков твърди, че в министерството вече е събрана достатъчно информация за това, но няма да я обяви преди изборите. „Ние имаме тази яснота, но няма да я обявяваме информацията сега, а ще изчакаме да се състави новото Народно събрание и ще представим цялата информация на съответната специализирана комисия, която ще има достъп до нея. Там ще има представители на различни политически партии. Представяте ли си, ако аз сега обявя тази информация, какво ще последва?“, казва Рашков.

Той казва още, че „българската прокуратура има много активно поведение в защита на предишното държавно ръководство“. И допълва, че от документите с които се е запознал, според органите на реда протестиращите са извършвали престъпление „против сигурността на републиката“.

Рашков напомня, че в своя публична изява лидерът на ГЕРБ и бивш министър-председател Борисов е използвал израза „преврат“. „Това кореспондира в много голяма степен с това, което аз съм прочел в едно постановление на Специализираната прокуратура, където пише точно това. Нищо случайно няма. Това е основанието да се използват СРС-та срещу стотици български граждани. И те не са, както в началото се казваше – 30, 50, 70... Те са стотици. Тези СРС-та са използвани не само през септември миналата година, а преди това и след това“, допълва служебният вътрешен министър.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG