Връзки за достъпност

Извънредни новини

Подслушването на опозиция и протестиращи е било денонощно


Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков. Снимката е архивна.
Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков. Снимката е архивна.

Послушването на политици и активисти през 2020 г. е протичало денонощно и без почивен ден. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Бойко Рашков по БНР в неделя.

"Работили са почти денонощно, без почивен ден - толкова много са били наблюдаваните граждани", каза Рашков, като уточни, че говори за времето на летните протести през 2020 г.

Той добави, че извънредният труд на участниците в подслушването е бил платен - за разлика от други случаи, в които служителите са работили извънредно, без да получават пари за това.

Интервюто на Рашков идва точно месец след първото споменаване на подобно подслушване.

На 20 май съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов съобщи, че по негови данни 32 опозиционни политици са били подслушвани от три държавни структури - отдел “Вътрешна сигурност” в МВР, дирекция “Контратероризъм” в ДАНС и звеното за контратериризъм към Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП).

Подслушването е било извършвано включително и по време на предизборната кампания, като е засегнало трите партии, определяни като "протестни".

Атанасов определи случая като "Уотъргейт".

Твърдението на Атанасов беше потвърдено на следващия ден от вътрешния министър. Той обаче цитира само две служби, които са извършвали подслушването - ДАНС, която беше спомената и от Атанасов, и Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО). Тогава Рашков каза, че има информация за унищожаване на документи в ДАНС.

По данни на адвокат Николай Хаджигенов подслушването е засегнало 82 души, като една трета са били политици от БСП, а сред останалите има хора от "Демократична България", Изправи се! Мутри, вън!" и от обикновени граждани, участвали в протестите през 2020 г.

Хаджигенов показа документи, потвърждаващи подслушването, в студиото на БНТ и каза, че ще ги предаде на вътрешния министър. Освен него документи откри и Георги Георгиев от БОЕЦ.

В интервюто си в неделя Рашков повтори своя теза, представена в петък вечерта в предаването "Евродикоф" по "Евроком". Тя се отнася до укриване на имущество в чужбина, което принадлежи на хора от съдебната система, политици от изпълнителната власт и кметове. Става дума за 70-80 случая, каза Рашков. Той предположи, че това имущество е придобито чрез корупция.

По данни на вътрешния министър прокуратурата вече е приключила проверките на половината от тези случаи, но не обявява имената на хората, за които става дума. Рашков допусна, че това е инструмент за манипулиране на хората с укривано имущество.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG