Връзки за достъпност

Извънредни новини

Има доказателства за подслушване на политици, твърдят от "Изправи се! Мутри, вън!"


Стоп кадър от предаването "Още от деня" на БНТ от 33 юни 2021 г. Николай Хаджигенов показва документи, които, според него, доказват подслушването на политици.
Стоп кадър от предаването "Още от деня" на БНТ от 33 юни 2021 г. Николай Хаджигенов показва документи, които, според него, доказват подслушването на политици.

Двама политици от "Изправии се! Мутри, вън!" притежават доказателства за подслушването на хора от опозицията, стана ясно от предаването на БНТ "Още от деня" в четвъртък вечерта.

Един от тях е Николай Хаджигенов, който посочи, че искането за подобно подслушване е било изпратено до Специализирания съд от непосочен заявител. Адвокатът предположи, че този заявител е главният прокурор. Той показа пред камерата списък с лицата за подслушване, профил на един от подслушваните и извадки от записан разговор.

На 20 май съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов пръв съобщи, че по негови данни са били подслушвани 32 политици от опозицията на ГЕРБ. Вътрешният министър Бойко Рашков потвърди информацията и добави, че сред подслушваните е бил самият служебен премиер, както и водещи политици от "Демократична България". ДАНС и Софийската градска прокуратура започнаха проверки.

Пет дни по-късно от спецсъда посочиха, че не са разрешавали подслушване на сегашния премиер Стефан Янев, нито на други политици.

Според документите, показани по БНТ от Николай Хаджигенов, първото подслушване е било заявено на 12 юли 2020 г. - 3 дни след началото на протестите срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Сред подслушваните са самият Хаджигенов, както и други двама депутати от "Изправи се! Мутри, вън!" - Арман Бабикян, който също беше в студиото на БНТ, както и Настимир Ананиев. Последното споменато име беше това на Тихомир Василев от "Зелена Обеля", който участваше в протестите миналата година.

Една трета от подслушваните са от БСП, каза Хаджигенов.

Според един от показаните документи отдел "Вътрешна сигурност" на МВР е получил достъп до масивите на Държавната агенция технически операции (ДАТО) и така е подслушвал протестиращи и политици - общо 82-ма души по време на протестите и около изборите. Хаджигенов напомни, че отдел "Вътрешна сигурност" на МВР има право да работи само по служители на министерството.

На въпрос откъде е получил документите, които цитира, Хаджигенов каза, че му ги е дал "висок, едър човек с каскет" и че това е станало късно вечерта, когато адвокатът е излизал от офиса си.

Той добави, че веднага след участието си по телевизията двамата с Бабикян ще се срещнат с вътрешния министър Бойко Рашков, за да му предадат доказателствата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG