Връзки за достъпност

Извънредни новини

Спецсъдът отрече да е разрешавал подслушване на Стефан Янев и други политици


Сградата на Специализирания наказателен съд
Сградата на Специализирания наказателен съд

Специализираният наказателен съд е извършил проверка в регистрите си с разрешения за използване на специални разузнавателни средства (СРС) и е установил, че там не фигурират такива за подслушване спрямо служебния премиер Стефан Янев и други политици, споменати в този контекст в медиите.

Това се казва в официално прессъобщение, разпространено от спецсъда във вторник. В него обаче не се уточнява какъв срок е обхванала въпросната проверка. Казва единствено, че тя е била провокирана от "отправени внушения в публичното пространство от представители на обединение "Демократична България" за това, че Специализираният наказателен съд е издавал разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства спрямо политически ангажирани фигури".

Миналата седмица съпредседателят на коалицията Атанас Атанасов обяви, че 32-ма политици са станали обект на подслушване покрай парламентарните избори на 4 април. Това беше потвърдено от служебния вътрешен министър Бойко Рашков, който добави, че е получил информация за унищожаване на свързани със СРС материали в ДАНС.

Впоследствие от агенцията обаявиха, че там започва вътрешна проверка по случая, а от Софийската градска прокуратура съобщиха, че са възложили проверка и на Националното бюро за контроил на СРС.

В петък Рашков добави, че след подслушваните политически лица е попаднал и служебният премиер Стефан Янев. Атанас Атанасов и Христо Иванов от "Демократична България" също заявиха, че вероятно са били обект на СРС.

Сега от спецсъда заявяват, че там "не е издавано разрешение за прилагане на СРС спрямо настоящия министър-председател на Република България, нито спрямо лица от политически формации, споменати в медиите".

В съобщението се допълва, че дейността по прилагане на СРС се проверява всяка година от Бюрото за контрол на СРС, чиито доклади за спецсъда до момента "не са констатирани никакви нарушения в тази дейност" и "неколкократно е посочвано, че „съдебният контрол върху исканията за прилагане и използване на СРС е значително завишен".

Преди седмица председателката на спецсъда Мариета Райкова представи пред медиите доклада за дейността на институцията през 2020 г., от който стана ясно, че за миналата година там са били издадени 2798 разрешения за използване на специални разузнавателни средства и едва 194 отказа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG