Връзки за достъпност

Извънредни новини

Байдън сравни битката с COVID-19 с борбата за независимост


Президентът на САЩ Джо Байдън, първата дама Джил Байдън и членове на семейството им по време на празненстрата за Деня на независимостта на САЩ на 4 юли 2021 г.
Президентът на САЩ Джо Байдън, първата дама Джил Байдън и членове на семейството им по време на празненстрата за Деня на независимостта на САЩ на 4 юли 2021 г.

Американският президент Джо Байдън сравни бързото възстановяване на САЩ от коронавируса с извоюването на независимост през 1776 г. Той направи това по време на реч, посветена на Деня на независимостта, който се отбелязва на 4 юли.

„Преди 245 години обявихме независимост от един далечен крал. Днес сме по-близо от всякога до това да обявим независимостта си от смъртоносния вирус“, каза Байдън.

Той призова всеки американец да се ваксинира и да смята, че това е най-патриотичната възможна постъпка днес.

Байдън предупреди американците, че COVID-19 все още не е победен, защото съществуват негови нови силни варианти, какъвто е вариантът Делта.

Празненствата за Деня на независимостта през тази година се проведоха по обичайния начин - с паради и фойерверки. Миналата година те не можаха да се състоят заради пандемията от коронавирус.

Макар че страната все още не е постигнала желаното ваксиниране на 70% от населението, президентът Байдън насърчи празненствата и даде банкет за около 1000 души в Белия дом.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG