Връзки за достъпност

Извънредни новини

Виктор Орбан стана първият европейски лидер в черния списък на "Репортери без граници"


Служители на унгарското опозиционно радио "Клубрадио" и техни симпатизанти протестират срещу премиера Виктор Орбан в Будапеща на 24 февруари 2021 г.
Служители на унгарското опозиционно радио "Клубрадио" и техни симпатизанти протестират срещу премиера Виктор Орбан в Будапеща на 24 февруари 2021 г.

Международната неправителствена организация "Репортери без граници" включи унгарския премиер Виктор Орбан в своя годишен списък на "враговете на свободното слово". Това е първи случай, в който европейски лидер влиза в мрачната класация. Сред останалите имена е това на севернокорейския лидер Ким Чен Ун и на сирийския президент Башар Асад.

Орбан и неговата партия Фидес "стъпка по стъпка поставиха унгарските медии под свой контрол", съобщиха от "Репортери без граници" в понеделник.

Сред инструментите, които Орбан е ползвал, за да постави медиите в своя услуга, са кампании по дискредитиране на журналисти, политико-икономическа зависимост и автоцензура, казаха от организацията.

Виктор Орбан печели изборите през 2010 г. и до 2017 успява да постави медиите под пълен контрол, твърдят "Репортери без граници". От лятото на 2017 частните средства за масова информация вече са собственост само на близки до Фидес бизнесмени.

"През есента на 2018 г. близо 500 проправителствени медии се сляха в холдинг, чието ръководство централизира начина на отразяване на новините", пише още в съобщението на организацията.

В класацията на "Репортери без граници" Унгария заема 92-ро място от 180 възможни.

Списъкът, в който организацията изброява имената на "враговете на свободното слово" включва 37 държавни глави и високопоставени политици. Сред тях са лидерите на Русия, Иран, Беларус, Чечня, Таджикистан, Туркменистан и други.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG