Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата ще разследва продажбата на ТЕЦ "Варна" на Доган, но не казва дали ще го разпитва


Почетният председател на ДПС Ахмед Доган
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган

Българската прокуратура ще започне разследване на продажбата на ТЕЦ „Варна” от чешката компания ЧЕЗ на българската фирма „Сигда”, собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Това съобщи Антикорупционният фонд (АКФ), който подаде един от сигналите до държавното обвинение във връзка със сделката.

Неправителствената организация публикува постановление на Апелативната прокуратура в София, с което тя отменя отказа на Софийската градска прокуратура да образува разследване по случая. Освен Антикорупционният фонд, сигнал до българското държавно обвинение изпрати и чешкият сенатор Лукаш Вагенкнехт.

Апелативната прокуратура нарежда да бъде извършена проверка на произхода на средствата на сделката, повторното пускане в експлоатация на централата и сделките за студения резерв. За целта ще бъдат разпитани миноритарните собственици в “Сигда” - транспортния министър в правителството на Пламен Орешарски Данаил Папазов и неговите деца Станислав и Ивелина Папазови.

Името на Ахмед Доган, който притежава основния дял във фирмата, не е споменато в постановлението, публикувано от АКФ.

„С оглед на горните обстоятелства […] следва да се снемат обяснения от собствениците на „Сигда“ ООД (Данаил Папазов, Станислав Папазов, Ивелина Папазова и др.)“, пише в документа.

Софийската апелативна прокуратура иска разследването да отговори на 14 въпроса. Държавните органи трябва да обяснят защо са разрешили на дружеството да се прелицензира да работи от въглища на газ и са сключили договор за поддържане на студен резерв с него, вместо с държавната ТЕЦ „Марица Изток 2”. Освен това ще се търси отговор на въпроса дали при продажбата на акциите от “Сигда” на Доган са били приложени документи за произхода на средствата, с които е платено.

„ТЕЦ Варна“ е продадена от чешката компания ЧЕЗ на малката фирма „Сигда“ ООД през 2017 г. Тогава компанията е собственост на Папазови.

АКФ припомня, че ЧЕЗ, инвестирала в централата най-малко 306 милиона евро, я продава на загуба - за 48 милиона евро, с 20 млн. евро кешови наличности и прилежащо пристанище със стратегическо значение - „Пристанище ТЕЦ Езерово“. Официалната причина за ниската продажна цена е лошото техническо състояние на централата и невъзможността ѝ да работи и носи печалба при спазване на екологичните норми.

Месеци след продажбата мажоритарен дял от фирмата „Сигда“ придобита от почетния председател на ДПС Ахмед Доган. На 07.08.2018 г. Ахмед Доган придобива 70 % от капитала на „Сигда“ ООД срещу неизвестна цена. Малко след това топлоцентралата започва да получава милиони лева от българската държава, за да служи като „студен резерв“ на българската енергетика.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG