Връзки за достъпност

Извънредни новини

Според Меркел ускоряването на интеграцията на Западните Балкани е в интерес на ЕС


Германският канцлер направи изявление пред медиите сред срещата с лидерите на шестте държави в региона на 5 юли 2021 г.
Германският канцлер направи изявление пред медиите сред срещата с лидерите на шестте държави в региона на 5 юли 2021 г.

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че вижда шестте държави от Западните Балкани като бъдещи държави-членки на ЕС по „геостратегически причини“.

"В интерес на Европейския съюз е процесът да продължи напред", каза Меркел пред журналисти след виртуална конференция с лидерите на страните от Западните Балкани на 5 юли.

Тя не посочи имената на Русия и Китай, но намекна за тяхното влияние в региона.

Меркел съобщи още, че Германия ще даде 3 милиона дози от ваксините срещу COVID-19 на страните от Западните Балкани "възможно най-скоро".

В конференцията взеха участие държавните глави на Сърбия, Албания, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора и Косово, както и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Един успех е неотдавнашното решение на шестте държави да намалят цените за мобилен роуминг в целия регион, каза Меркел.

По думите ѝ регионът все още е обгърнат от „светлина и сянка“, което е препратка към военните действия и проблемите след разпадането на бивша Югославия през 90-те години.

В резултат има трудни отношения между Сърбия и Косово, вътрешна несигурност в Босна и Херцеговина, както и различия между България и Северна Македония.

„Имаме нужда от много търпение и много ангажираност“, каза още Меркел.

България продължава да се противопоставя на започването на преговорите за влизане на Северна Македония в ЕС, въпреки че редица европейски лидери изразиха желание този процес да започне. Правителството настоява Скопие да предприеме действия срещу дискриминацията на българите в съседката ни, както и да приеме общата история между двете страни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG