Връзки за достъпност

Извънредни новини

България няма да допусне преговори за членство, докато Скопие не вземе мерки срещу дискриминацията на българи


Президентът Румен Радев по време на срещата на върха в Брюксел.
Президентът Румен Радев по време на срещата на върха в Брюксел.

България не може да подмине дискриминацията на български граждани в Северна Македония и ще се противопоставя на започването на преговорите за влизане на съседката ни в ЕС, докато не види практически действия от страна на Скопие. Това каза президентът Румен Радев по време на първия ден от срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел.

"Няма да позволим да ни бъдат извивани ръцете с лобиране, с медиен и политически натиск", каза Радев преди заседанието по темата за еврочленството на Северна Македония.

Той вижда като успех на президентството и на служебното правителство факта, че Европейският съвет е отложил началото на преговорите за членство на Северна Македония, на които трябваше да се даде ход в четвъртък.

По думите на Радев това се е случило на фона на "неимоверен натиск от европейските партньори" спрямо България.

България ще продължи да държи политиката на разширяване на ЕС да се основава на зачитането на Копенхагенските критерии за членство.

„Не можем да подминем дискриминацията на граждани в нашата съседка само заради тяхното самоопределяне като българи, което е в разрез с европейските ценности и принципи и няма как да кажем „да“, преди да сме видели устойчиви механизми за изкореняване на изопачения разказ и преднамереното отношение към България от учебниците, музеите, паметниците до медиите и държавната политика“, каза президентът.

Страната ни няма да подкрепи началото на преговорите за членство в ЕС за Република Северна Македония „преди да сме убедени, че нашата съседка няма да гради своята идентичност върху кражбата на българската история“.

Все пак гражданите на съседката ни са "наши братя" според Радев и "ние сме длъжни да им помогнем както винаги сме го правили". Затова България остава отворена за преговори и "бързи резултати, допълва още държавният глава.

Срещата на върха на ЕС продължава 2 дни, като основните теми се очаква да бъдат взаимоотношенията с Русия, Беларус и Унгария.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG