Връзки за достъпност

Извънредни новини

Грузински ЛГБТ активисти отмениха местния Прайд след насилствени атаки


Противници на ЛГБТ общността в Грузия нахлуват в офиса на "Тбилиси Прайд".
Противници на ЛГБТ общността в Грузия нахлуват в офиса на "Тбилиси Прайд".

Организаторите на тазгодишния Прайд в Грузия отмениха шествието, след като противници нападнаха активисти и журналисти. Правителството и църквата се обявиха против събитието.

Стотици контрапротестиращи излязоха по улиците на Тбилиси на 5 юли срещу планираното за вечерта шествие. Тълпата рани близо 50 журналисти, включително двама репортери на Радио Свободна Европа, като ги обвини в разпространение на "антигрузински настроения" и пропаганда.

Видеоклипове показват как анти-ЛГБТ групи нахлуват в централата на "Тбилиси Прайд", късат знамена и разграбват офиса.

След като отмени шествието, органозаторите от "Тбилиси Прайд" обвиниха правителството и църквата, че окуражават "огромна вълна от омраза" срещу ЛГБТ общността и не защитават правата на гражданите.

По-рано през деня министър-председателят Иракли Гарибашвили каза, че е неуместно да се осъществи шествието, тъй като то е „недопустимо за голяма част от грузинското общество“.
Грузинската православна църква също призова привърженици да се съберат срещу Прайда.

Дипломатическите мисии на САЩ и ЕС, както и посолствата на други 16 държави, излязоха с общо становище. Те осъдиха насилието и призоваха грузинското правителство да защити конституционното право на гражданите да се събират мирно.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG