Връзки за достъпност

Извънредни новини

Беларус осъди основен опонент на Лукашенко на 14 години затвор


Виктор Бабарика
Виктор Бабарика

Бившият кандидат за президент Виктор Бабарика беше осъден на 14 години затвор по обвинения в корупция, съобщиха медиите в страната на 6 юли.

Адвокатите на Бабарика смятат обвиненията срещу техния клиент за измислени с единствената цел да осуетят политическите му амбиции.

В продължение на 20 години Бабарика е ръководител на "Белгазпромбанк", собственост на руския гигант "Газпром". Той беше арестуван миналия юни, когато се опита да се регистрира като кандидат на президентските избори. Той беше смятан за един от най-силните опоненти на дългогодишния президент Александър Лукашенко, който тогава се кандидатира за шести мандат.

Във вторник Бабарика беше осъден по обвинение в подкупване и пране на пари. В заключителното си изявление на 28 юни той каза пред съда, че обвиненията в корупция срещу него са измислени.

Лукашенко беше обявен за победител на изборите през август 2020 г., което доведе до масови протести. Според критици и наблюдатели вотът беше масово манипулиран. Демонстрациите продължиха месеци, протестиращите искаха оттеглянето на Лукашенко, който е на власт от 1994 г. и нови избори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG