Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Позор". ЕК предупреди Унгария, че ще използва всичките си инструменти срещу анти-ЛГБТИ закона


Европейският парламент настоя изпълнителният орган на ЕС и страните членки да предприемат решителни действия срещу Унгария заради приетия там закон, който ограничава сексуалното образование в училище.

Европейските депутати, с изключение на тези, избрани от партията на унгарския премиер Виктор Орбан и някои представители на крайната десница, призоваха ЕК да наложи незабавни наказания на Будапеща, ако тя не оттегли закона, включително да предяви съдебен иск срещу Унгария в Съда на ЕС.

Пред депутатите в Страсбург председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен нарече закона „позор“. Според нея той е дискриминационен спрямо хората с различна сексуална ориентация и приравняващ ги с педофилите и в ясно несъответствие с европейските ценности и принципи.

Тя се зарече, ако Унгария не оттегли законодателството, че ще използва "всички инструменти, достъпни на Европейската комисия да защити фундаменталните принципи за човешко достойнство, равенство и човешките права.

"Европа никога няма да разреши части от обществото да бъдат стигматизирани заради това кого обичат, заради възраст, етнически произход, политически мнения и религиозни убеждения", каза още председателката на ЕК.

От своя страна вицепрезидентът на комисията Вера Йоурова заяви, че "няколко разпоредби на унгарския закон ясно дискриминират хората според сексуалната им ориентация и са в нарушение на основни принципи".

Тя добави, че Еврокомисията е открила противоречия с гарантираните от Хартата на основните права на гражданите право на личен и семеен живот, свобода на изразвяне, право на информация и че правилата за получаване на финансиране чрез европейските фондове, изискват спазване на хартата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG