Връзки за достъпност

Извънредни новини

Зелена енергия, транспорт, иновации и призив за изкореняване на корупцията. Започна срещата на "Три морета"


Дискусията на президентите по време на срещата на "Три морета". Президентът на САЩ Джо Байдън отправи послание
Дискусията на президентите по време на срещата на "Три морета". Президентът на САЩ Джо Байдън отправи послание

Повече инвестиции в транспорта, енергетиката и дигитализацията и по-близко сътрудничество между държавите от Централна и Източна Европа в сферата на иновациите. Това са приоритетите, около които се обединиха президенти и правителствени представители на държавите от инициативата „Три морета“.

Те очертаха своите приоритети в изказвания в началото на бизнес форума на инициативата, който събира представители на частния и публичния сектор от 12-те държави участници и от партньорските страни – САЩ, Германия, Гърция и др. Форумът се провежда паралелно с шестата среща на върха на инициативата „Три морета“ в София на 8 и 9 юли.

България е домакин на срещата на инициативата, създадена с цел да ускори развитието на региона на Централна и Източна Европа и да подобри връзките между държавите участници - Австрия, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения. За целта е създаден и инвестиционен фонд, който цели да финансира проекти, определени за приоритетни.

Байдън: „Да изкореним корупцията“

В началото на срещата беше излъчено приветствие на президента на САЩ Джо Байдън. Той призова да бъде изкоренена корупцията в региона и изрази подкрепата на Вашингтон за развитието на свързаността между държавите от региона.

„Има невероятен потенциал за развитието на сътрудничеството и свързаността между държавите в тази група, което ще засили сигурността района. САЩ ще бъдат ваш верен партньор във всяка крачка“, каза президентът на САЩ в своето обръщение.

САЩ са стратегически партньор на инициативата „Три морета“. Американската финансовата корпорация за международно развитие (DFC) одобри инвестиция от 300 млн. долара във фонда на инициативата за проекти за енергийна инфраструктура. Редица лидери на държавите от региона призоваха в изказванията си по време на бизнес форума за сближаване на региона със САЩ.

„Заедно можем да докажем, че демокрацията може да води с ценностите си в името на това да отговори на нуждите на хората. Можем в пандемията от COVID-19 да изградим по-устойчиви и жизнени икономики. Да инвестираме в инфраструктура по прозрачен начин, включително чрез инициативата за възраждане на един по-добър свят, и да изкореним корупцията, която отнема от много народи шанса им да успеят“, каза Джо Байдън.

Той добави, че ако държавите в региона работят заедно, те ще развият своя суверенитет, ще развият енергийната си сигурност и ще направят така, че всички хора в региона да могат честно да се конкурират и да успяват.

„Очаквам да работя с всички вас за изграждане на един по-безопасен и силен свят. Един свят, в който изнудването и заплахите не се използват, за да принуждават, а дезинформацията и кибератаките не се използват за манипулации“, каза той.

Приоритетите: зелена енергия, транспорт и иновации

В речта си при откриването на форума президентът Румен Радев очерта приоритетните области за инвестиции в рамките на инициативата „Три морета“. По думите му икономическият успех изисква разработване и внедряване на „интелигентни решения” в енергетиката, транспорта и дигитализацията и активно партньорство при научните изследвания и иновациите.

По думите му регионът на Централна и Източна Европа ще бъде все по-привлекателен за мащабни стратегически инвестиции благодарение на засиленото партньорство в рамките на Инициативата „Три морета“.

По думите на Радев инициативата е платформа за диалог за определяне на стратегически насоки за ускоряване на икономическия растеж и чрез транспортна, енергийна и дигитална свързаност да се преодолее изоставането на регион в развитието на инфраструктурата, в сравнение със Западна Европа.

„Реалисти сме и напълно осъзнаваме колко трудна и изключително амбициозна е тази задача, тъй като необходимите инвестиции значително надхвърлят наличните ресурси, както на отделните държави, така и европейските фондове. Въпреки това имаме огромен потенциал, който може да бъде развит с общи усилия“, каза Радев.

Той посочи и ролята на Инвестиционния фонд на инициативата „Три морета“, който е направил първите инвестиции в приоритетните области на сътрудничество - транспорт, дигитализация и енергетика.

Участниците в срещата на върха на "Три морета"
Участниците в срещата на върха на "Три морета"

Тези приоритети бяха потвърдени и от другите участници в дискусията между президентите. Участваха президента на Естония Керсти Калюлайд, на Латвия Егилс Левитс, на Полша Анджей Дуда и на Словения Борут Пахор. Участие взеха и вицепремиерът на Чехия Карел Хавличек, зам.-министърът по европейските въпроси на Австрия Петер Лаунски-Тийфентал, вицепремиерът на Словакия Вероника Ремишова. Видео обръщение отправи президентът на Литва Гитанас Науседа.

Партньорите: подкрепа за повече иновации и зелена енергия

В обсъжданията се включиха и представители партньорите на инициативата. Участие взе президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер. Той потвърди подкрепата на Берлин за целите на „Три морета“ - укрепване на свързаността и сигурността в региона.

„Искаме да се ангажираме още повече за изпълнението на тази цел, особено когато конкретните проекти съвпадат с нашата визия за „по-зелена“ Европа“, посочи той.

Президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу, която към момента не е част от инициативата, също подкрепи целите на инициативата и изтъкна ролята на Гърция за развитието на газовата и транспортната инфраструктура на Балканите.

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева посочи, че икономиките на страните от региона се възстановяват по-бързо, отколкото тези на държавите в Западна Европа. „Това значи, че сближаването ще продължи“, каза тя.

“По-интелигентният и по-екологосъобразен растеж изисква и инвестиции в иновации. Днес разходите за научноизследователска и развойна дейност в икономиките от региона все още са средно по-малко от две трети от тези в Западна Европа. Анализът на Фонда установи, че в развитите икономики увеличение на разходите за НИРД с около 0,4 % от БВП годишно може да повиши БВП с 5 % в средносрочен план”, каза още Георгиева и подчерта ангажимента на МВФ да подкрепи инициативата.

Какво е „Три морета“ и в какво ще инвестира

В инициативата „Три морета“ участват 12 държави - Австрия, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения. Срещата в София е шестата поред от създаването на инициативата.

Сред приоритетите на България като ротационен председател е укрепване на Инвестиционния фонд чрез увеличаване на подкрепата от държавите членки и партньорите и привличане на частни инвестиции. Фондът е основният инструмент, който ще позволи финансиране на проекти в приоритетните области - енергетика, иновации, транспорт, дигитализация - в различните държави.

Засега са заявени 81 приоритетни проекта. Българските , за които държавата се надява да получи финансиране, са тунела под Петрохан, Черноморската магистрала и разширението на газовото хранилище в Чирен. Условие на фонда е получаващите безвъзмездно пари проекти да допринасят за свързаността на регионите между Балтийско, Адриатическо и Черно море.

Във фонда има натрупани над 1.2 млрд. евро, но целта е те да се увеличат. Държавната Българска банка за развитие е акционер във фонда с парична вноска от 20 млн. евро, а държавата ни се надява ключови инфраструктурни проекти като газохранилището в Чирен, магистрала "Черно море" и тунела под прохода "Петрохан" да получат финансиране.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG