Връзки за достъпност

Извънредни новини

Фондация „Четири лапи“, за която животните не са много по-различни от хората


"Част от екипа на фондация "Четири лапи""
"Част от екипа на фондация "Четири лапи""

В началото на юни е намерено малко мече в Родопите. Скоро след това се появяват още две. Днес Хуба, Вихър и Горан, намерени от РИОСВ-Смолян, вече са в центъра за рехабилитация на кафяви мечки в Гърция – ARCTUROS.

За да стигнат до него обаче, преди това те прекараха няколко седмици в Парка за танцуващи мечки в гр. Белица. Това е един от проектите на фондация „Четири лапи“, с които организацията вече над 20 години се грижи за животните в България.

Първоначално дейността на фондацията е съсредоточена предимно върху Парка за танцуващи мечки и грижата за бездомни животни, както и спасяването на диви животни. Днес обаче „Четири лапи“ може да се похвали с голям екип и множество успешни кампании.

„Всички колеги за изключително мотивирани да работят в съответните сфери. Всички са експерти в конкретните области“, каза пред Свободна Европа Магдалена Пенева. Тя е член на фондацията от няколко години.

„Всъщност всеки от нас има вътрешното разбиране, че това са същества, които не са толкова по-различни от хората. За нас хуманното отношение не е просто термин, с който да назоваваме това, което предлагаме на едни „по-низши същества“, казва Пенева.

„Ние действително вярваме, че това са същества с усещания, както е залегнало и в европейското законодателство, за които трябва да бъде осигурена максимално добра среда, за да живеят пълноценно и да се чувстват добре, както и хората“, казва още тя.

Паркът за танцуващи мечки е сред най-важните начинания, с които фондацията може да се похвали.

„Това е едно убежище за животни, което осигурява среда на мечки, които са били отглеждани в лоши условия. Всъщност проектът започва с танцуващите мечки, които в един момент стават забранена практика в България. След това са спасявани мечки от целия Балкански полуостров, включително от зоопаркове. Сега тези мечки, които се отглеждат там, се радват на една много добра среда“, казва Пенева.

„Четири лапи“ участва в множество кампании, с които се борят с несправедливото отношение към животни не само в България, но и в Европа. Една от тях е „Краят на клетките“.

„Кампанията за „Края на клетките“, за която говорихме, е едно друго постижение. Там се видя как българите могат да се ангажират с нещо, което ги засяга в ежедневието им, което да доведе до по-хуманно отношение към животните“.

Други постижения, в които фондацията има пръст, са забраната да се използват диви животни в цирковете, както и инкриминирането на жестокостта към животни.

XS
SM
MD
LG