Връзки за достъпност

Извънредни новини

Американската "Линден Енерджи" купува 50% от "Овергаз" на Сашо Дончев


Изпълнителният директор на "Овергаз" Светослав Иванов и президентът "Линден Енерджи" Си Пейн подписаха договор след форума "Три морета". Присъстваха служебните министри на икономиката Кирил Петков и на енергетиката Андрей Живков и посланикът на САЩ в България Херо Мустафа

Американската компания „Линден Енерджи“ (Linden Energy Ltd.) придобива 50% от българската частна газова компания „Овергаз“. Това съобщиха изпълнителният директор на българското дружество Светослав Иванов и президентът на базираната в Тексас компания Си Пейн по време на форума „Три морета“.

Двамата подписаха договора след като участваха в дискусия за енергетиката в рамките на инициатитвата, на която България е домакин.

Това не е първата инвестиция на „Линден Енерджи“ на българския пазар. Американската компания е резервирала за период от 20 години 276 млн. куб. м (близо 10%) от капацитета на интерконектора между България и Гърция, който още се строи и по този начин ще внася природен газ в България.

„Ще е помогнем на „Овергаз“ да разшири мрежата и клиентската си база, като гледаме и към Западните Балкани. Албания, Косово, например, нямат никаква газова мрежа“, каза Пейн за намеренията на „Линден Енерджи“. Светослав Иванов посочи, че компанията предстои да участва в проекти като терминал за втечнен газ в Албания и друга газова инфраструктура в региона.

Компанията „Овергаз“ е собственост на бизнесмена и издател Сашо Дончев. По-рано тази година фирмата прекрати отношенията си с руската фирма „Газпром“, която по-рано притежаваше 50% от акциите ѝ, припомня „Дневник“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG