Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕП призова за бойкот на Олимпийските игри в Пекин през 2022


Трансперант на протест пред Музея на олимпийските игри в Лозана, Швейцария, 23 юни 2021 г.
Трансперант на протест пред Музея на олимпийските игри в Лозана, Швейцария, 23 юни 2021 г.

Европейският парламент (ЕП) призова официалните лица от държавите членки на Европейския съюз (ЕС) да бойкотират Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г. заради нарушенията на човешките права в Китай.

На 8 юли европейските законодатели от всички основни политически фракции приеха необвързваща резолюция с 578 гласа "за", 29 "против" и 73 "въздържал се".

Резолюцията призовава да бъдат отхвърлени "поканите към правителствени представители и дипломати да присъстват на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г., освен ако китайското правителство не демонстрира доказуемо подобрение на ситуацията с човешките права в Хонконг, Синдзян-уйгурския автономен регион, Тибет, Вътрешна Монголия и други части на Китай".

Белгийският парламент от своя страна прие резолюция, в която предупреждава за "сериозен риск от геноцид" срещу китайските етнически уйгури и други предимно мюсюлмански малцинства в Синдзян.

Резолюцията последва подобни изявления на администрацията на САЩ и други западни държави като Великобритания, Канада и Нидерландия.

На 7 юли Комисията по външни работи на британския парламент също призова правителството и бизнеса да бойкотират Зимните олимпийски игри, ако Китай не позволи разследване на нарушенията на човешките права в Синдзян.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG