Връзки за достъпност

Извънредни новини

ООН: "Системните" изтезания и малтретиране на задържани лица продължават в Източна Украйна


Охранител на затвора в една от "изправителните колонии", които са под контрола на подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна
Охранител на затвора в една от "изправителните колонии", които са под контрола на подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна

Всеки ден се случват изтезания и малтретиране на задържани лица в Източна Украйна, съобщи ООН.

По думи на заместник-комисаря по човешките права на организацията Нада ал-Нашив се наблюдават "груби нарушения" в един от затворите в Донецк, както и на други места под контрола на сепаратистите.

От началото на конфликта между Украйна и проруски сепаратисти около 4000 задържани лица са били подложени на "системни" изтезания или малтретиране. Това каза заместник-върховният комисар по правата на човека Над Ал-Нашиф.

"Много малко отговорности се поемат при нарушенията, извършвани и от двете страни. Докато жертвите са хиляди, извършителите на престъпленията, които понасят вината си са едва дузина", каза още тя.

Киев се сражава с проруските сепаратисти в източните региони Донецк и Луганск от 2014 г. Тогава Москва анексира Крим и подкрепи проруски сепаратисти в Източна Украйна, като дългогодишният конфликт отне живота на над 13 000 души.

От ООН не са имали възможност да извършат подобни разследвания на територията на Крим.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG