Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Политическо оръжие". Литва иска още санкции за Беларус заради нелегални мигранти в ЕС


Габриелюс Ландсбергис
Габриелюс Ландсбергис

Европейският съюз (ЕС) трябва да наложи пореден пакт от санкции на Беларус, защото режимът на Александър Лукашенка вкарва нелегално мигранти на територията на ЕС. Това обяви в понеделник литовският външен министър Габриелюс Ландсбергис, цитиран от Ройтерс.

"Бежанци са използвани като политическо оръжие", каза Ландсбергис при пристигането си в Брюксел на днешното заседание на външните министри от блока. Той декларира, че ще говори с европейските си колеги "за изграждане на единна стратегия в ЕС".

Литва започна в петък да изгражда 550-километрова ограда по границата си с Беларус, след като обвини беларуските власти, че изпращат на нейна територия стотици мигранти, предимно от Ирак. Ако Брюксел реши да наложи допълнителни санкции на Минск, както иска Литва, това ще е петият пореден пакт.

Миналата седмица литовската министър-председателка Ингрида Шимоните заяви, че Беларус предлага на мигранти полети до Минск. Тя се позова на документи, открити за поне един мигрант, стигнал до Вилнюс.

Стотици хора са преминали в Литва, откакто Лукашенко заяви през май, че страната му вече няма да възпрепятства мигрантите да пресичат западната й граница в ЕС.

Агенцията за гранична охрана на Европейския съюз „Фронтекс“ заяви на 12 юли, че ще изпрати допълнителен персонал, който да проведе интервюта с мигранти, за да събере информация за престъпни мрежи, замесени в трафик на бежанци. През първата седмица на юли литовските власти са регистрирали над 800 нелегални пресичания на границата си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG