Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нарочно ли е? Стотици мигранти влязоха в Литва от Беларус


Снимка от 3 юли, на която се виждат мигранти, задържани от литовската полиция на границата с Беларус.
Снимка от 3 юли, на която се виждат мигранти, задържани от литовската полиция на границата с Беларус.

Литва съобщи за повече от 116 мигранти, влезли в страната от Беларус. Властите във Вилнюс са убедени, че режимът на Лукашенко нарочно организира изпращането им, за да предизвика хуманитарна криза в балтийската държава, която е член на Европейския съюз (ЕС), пише Агенция Франс прес.

До този момент има само една държава, заподозряна в това, че използва изпращането на мигранти в ЕС, за да окаже натиск върху съюза и да постигне свои политически цели. Това е Турция, която през февруари и март 2020 г. изпрати над 10 000 бежанци, прекосили границите на Гърция и България.

Тогава Анкара открито твърдеше, че го прави заради задълбочаващия се военен конфликт в Сирия.

Що се отнася до сегашния конфликт с мигрантите между Беларус и ЕС, Литва е сред държавите, които настояват за най-строги санкции спрямо Беларус заради потъпкването на човешките права. Двете страни имат обща граница.

Последната група мигранти е преминала в Литва в събота и граничарите са успели да арестуват само част от хората - 116 души. Те не могат да кажат колко са тези, които успешно са заобиколили граничните власти.

В четвъртък и петък Литва задържа други 179 мигранти, като отново посочи, че не знае колко други са прекосили границата.

Общият брой на мигрантите, идващи от Беларус и задържани от Литва, е 938 от Нова година до днес. Това е 12 пъти повече, отколкото през цялата 2020 година.

В петък Вилнюс обяви извънредно положение в страната и обвини Лукашенко за него. Той се опитва да "превърне миграцията в оръжие, за да отслаби нашия натиск за налагане на санкции [на Беларус]", каза външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис.

Според Вилнюс нещата се случват така: беларуските власти докарват мигрантите до границата, а после си затварят очите, когато хората започват да преминават в Литва.

Повечето от хората, потърсили убежище в Беларус, са иракчани. Такива са и повечето задържани от литовската полиция.

Фронтекс, който е органът на ЕС за граничен контрол, изпрати свои части в Литва, за да помогне на страната да се справи с потока мигранти.

Литва не е само критик на режима на Лукашенко и не е просто една от държавите, които се борят за по-сериозни санкции срещу Беларус. От август 2020 г. страната се превърна в център на беларуската опозиция, която беше принудена да емигрира. В Литва живее и лидерката на опозицията Святлана Циханоуска.

През август 2020 г. Беларус проведе президентски избори, в които Александър Лукашенко се обяви за победител. Опозицията смята, че изборите са били фалшифицирани и че истинският победител е Циханоуска.

Конфликтът сложи начало на многомесечни протести, в които бяха арестувани хиляди, а повечето от лидерите на опозицията бяха изгонени в чужбина от властите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG