Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Задкулисие на Сарая". "Телевизионна република". Христо Иванов и Мая Манолова за кабинета на ИТН


Първо дойде мълчанието, после - резервите. Така се развиха реакциите на партиите, влизащи в новото Народно събрание, на идеята за кабинет на Слави Трифонов.

В понеделник “Има такъв народ” изненада и потенциалните си съюзници, и опонентите си, като предложи самостоятелен кабинет. Точно ден по-късно съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и съпредседателката на коалиция “Изправи се! Мутри, вън!” Мая Манолова коментираха хода на Трифонов.

Според Иванов идеята за кабинет, предложена от Слави Трифонов оставя “съмнения за задкулисие, свързано със Сарая”. Мая Манолова пък смята, че “хората не искат замяната на премиерска република с телевизионна”.

Въпреки че преди изборите се очакваше трите формации да действат заедно за сформиране на кабинет, стана ясно, че от “Има такъв народ”, макар и с едва 60 от 240 народни представители, са решили да действат солово. Така бившият шоумен съобщи от ефира на партийната телевизия “7/8” министерските си номинации още преди да бъдат обявени официалните резултати от гласуването.

“Има такъв народ” предложи за министър-председател бившия вицепремиер и министър в две правителства на НДСВ, свързани с ДПСНиколай Василев. Голяма част от лансираните номинации също са свързани с НДСВ.

Първоначално "Демократична България" и “Изправи се! Мутри, вън!” посрещнаха с мълчание действията на Трифонов.

Във вторник обаче дойдоха и първите реакции. Пред Свободна Европа Христо Иванов каза, че е напълно “очевидно, че хората нито протестираха, нито гласуваха за подобен подход”. “При този подход отново има съмнения за задкулисие, свързано със Сарая”, смята той.

“Очевидно Слави Трифонов не разчита на наша подкрепа, изглежда че разчита на нечия друга”, каза Иванов. Той добави, че коалицията му е поела ангажимент пред избирателите си да работи за управеление на дълбока промяна.

Ето защо Иванов казва, че в 46-ия парламент "Демокартична България"ще опита да търси обединение около идеите си.

“Когато се свика парламентът, ще инициираме разговори за формиране на мнозинство около реформа на съдебната система, отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор, лустрацията и твърдата ни решимост влиянието на ДПС върху управлението на България да бъде прекъснато”, коментира още Иванов. И допълни, че тези приоритети “съвсем очевидно изключват връщане на формулата НДСВ и тройната коалиция на власт”

По думите на Мая Манолова пък “Изправи се! Мутри, вън!” ще взема решенията си, когато има свикан парламент. “Ние решението ще го вземем в Народното събрание и ще го покажем там, както е редно”. Попитана какво има предвид Манолова коментира, че “възстаноявяването на парламентаризма в България е ясно, че няма да стане чрез замяна на премиерска република с телевизионна”.

“Хората гласуваха за власт, която да се заеме с техните проблеми. Повишаване на доходите, преизчисляване на пенсиите, подкрепа за малкия бизнес, помощ за семействата. Аз такива приоритети не чух от Слави Трифонов. Ще говорим по тях”, каза съпредседателката на “Изправи се! Мутри, вън!”.

От ДПС казаха пред Свободна Европа, че все още нямат партийно решение по темата и отклониха въпросите.

Официална позиция няма и от БСП. Очаква се във вторник на обяд ръководството на социалистите да заседава и да приеме решение как ще действа в случая. Всички потърсени за коментар казаха, че лидерът на партията Корнелия Нинова е човекът, който ще изрази партийната позиция. Неофициално обаче мнението на социалистите, че “така правителство не се предлага, а приоритет “космос” просто не може да бъде приоритет”.

В БСП обаче са разделени по темата дали ако се стигне до връчване на трети мандат за съставяне на правителство на тяхната партия, този път трбва да опитат да изпълнят мандата. Част от левицата смята, че партията трябва да се държи отговорно и да предложи правителство, друга част предпочита нови избори наесен.

Първата реагирала официално партия беше ГЕРБ. Още в понеделник оттам заявиха, че възнамеряват да останат в опозиция. От думите на председателя на бившите управляващи Бойко Борисов стана ясно, че ГЕРБ няма да подкрепи кабинета, макар че Борисов се изказа позитивно за Николай Василев.

Тълкуването на бившия премиер е, че Трифонов е предложил кабинет по този начин, за да могат останалите в парламента да откажат подкрепа. Ето защо от ГЕРБ смятат, че крайната цел на “Има такъв народ” е служебното правителство на Радев да остане още дълго.

В ГЕРБ нямат категорично становище по въпроса какво ще правят ако Трифонов не състави правителство, защото тогава мандатът за кабинет отива при тях. Преди ден Борисов първо заяви, че няма да предлага състав на Министерския съвет. По-малко от 5 минути по-късно обаче каза, че ще предложи.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG