Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ако Слави се подреди до Борисов, ние ще застанем срещу тях. Николай Хаджигенов пред Свободна Европа


Николай Хаджигенов
Николай Хаджигенов

Предлагането на кабинет извън парламентарната процедура, от Фейсбук, е "политическо зло". Това коментира в студиото на Свободна Европа адвокат Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри, вън!". По думите му в момента "се създава демокрация и идва някой и предлага още от същото".

"Във "Фейсбук република" не участвам. Нито аз, нито нашата коалиция", каза той и добави: "Ако Слави се подреди до Бойко Борисов ние ще застанем срещу тях".

Хаджигенов коментира още, че не би подкрепил номинацията на "Има такъв народ" за министър-председател да бъде избран Николай Василев. По думите му някои от предложените за министри в проектокабинета "имат впечатляваща биография".

Адвокатът коментира още, че ако се стигне до връчването на втори и трети мандат за съставяне на правителство, той няма да подкрепи и управление на ГЕРБ, ДПС или БСП.

- Ще подкрепите ли този състав на правителство, който вчера Слави Трифонов в ефира на своята партийна телевизия Ви предложи?

- Понеже ще умра от проклетия някой ден – съставът на правителството не беше пълен, а това не е професионално. Министър на екологията няма. Ако трябва да гадая вероятно е запазено за някой почетен хидролог, може би, не знам. Може би някой специалист по тези науки или Асен Василев е отказал толкова бързо в последния момент, че не е имало кой да заеме мястото. Дали ще подкрепим или не – отговорът на този въпрос ще дойде в парламента, където му е мястото. Днес пяна ми излезе на устата да обяснявам, че във "Фейсбук република" не участвам. Нито аз, нито нашата коалиция.

- Като казахте "Фейсбук република" днес на няколко пъти сравнихте Бойко Борисов със Слави Трифонов и обратното, както и подхода им за съобщение на политически новини. Съгласен ли сте, че предложението на Трифонов, както казва Борисов, е прах в очите на хората?

- По чисто принципни съображения няма как да съм съгласен с нищо казано от Бойко Борисов, дори "добро утро". Бойко Борисов като го вади толкова голям, както обикновено, защо не подкрепи правителството, предложено от Слави Трифонов. Аз, ако съм на ГЕРБ, бих подкрепил подобно правителство.

- Днес на пресконференцията на директни въпроси дали ще подкрепи такъв кабинет, г-н Борисов отговори, че ГЕРБ е последната партия, която трябва да бъде питана за това. Но не каза "не", не каза и "да".

- Известно е, че мненията на Борисов или ГЕРБ се променят на всеки три секунди. По-бързо, отколкото времето в Ла Манш-а. Няма никаква новина. Те не са достатъчно умнички и това не е лошо. Ако бяха достатъчно умнички, можеха да изчакат и да подкрепят това правителство. Заедно имат мнозинство и щеше да бъде много интересно.

- Ако проявят този "разум" от ГЕРБ, Вие какво ще направите, защото все още няма свикано Народно събрание.

- Точно така, няма. Като го свикаме тогава ще кажем какво ще правим. С риск да прозвуча като Слави Трифонов, което не искам, това го правим съвсем умишлено. Парламентарната република затова е парламентарна република. Затова ние вчера свикахме коалиционен съвет, на който взехме решение, правилното, единственото възможно решение – след формирането на парламента ще се съберем отново и като парламентарна група ще излъчим решение. Ние нямаме парламентарна група, нямаме дори резултати от ЦИК, извинявайте.

- На пресконференция в централата на БСП г-жа Нинова говори за "тежък удар срещу парламентаризма" от страна на г-н Трифонов. Тя каза още, че ако мандатът отиде при БСП, те този път ще предложат правителство.

- Надявам се мандатът да не отиде при тях, защото те биха направили такава чутовна глупост да предложат правителство, което никой няма да гласува. Никой от нас, а може би ГЕРБ биха гласували. Може би дори ДПС, знам ли, макар че ДПС са по-умнички от това.

- Понеже през предизборната кампания Вашата коалиция на няколко пъти каза, че служебното правителство се справя добре...

- В частта, в която аз го следя, четирима министри, конкретно.

- Ако да кажем, че БСП решат, че искат да предложат служебното правителство, какво правите тогава, т.е. подкрепяте ли ги?

- Това отново е въпрос, който ще решим тогава. Аз следя четирима министри, от тях трима и половина при всяка възможност бих ги задържал и бих им дал картбланш да правят това, в което са най-добри. Цялото правителство – не. Няма никакъв смисъл. Извън петимата министри, за които съм чувал, на останалите не им знам имената, което само по себе си е достатъчно те да не присъстват никъде повече.

- Нека да се върнем на Слави Трифонов и неговите предложения. Много пъти за тези 24 часа най-различни анализатори заговориха за това, че това е НДСВ 2. Днес г-н Трифонов каза, че ако неговият проектокабинет е НДСВ 2, то "Изправи се! Мутри, вън!" е БСП 2, защото г-жа Манолова е била в БСП, а "Демократична България" е ГЕРБ 2, защото г-н Христо Иванов е бил министър в кабинет на Борисов. Първо да изясним – това НДСВ 2 ли е, реабилитира ли се този модел?

- И да, и не. Адски много прилича на това. Един отбор юпита, макар че несравнимо по-добре изглеждащи като биографии от предишните юпита. Естествено човек от НДСВ на видно място. На какво друго да прилича? На това прилича, разбира се. Дали е такова по съдържание трябва да гадая, а мен гадаенето не ми е сила. Факт е, че така не трябва да се прави. Това го знаят дори такива като мен, които не са имали два петъка в политиката. Това не трябва да се случва така, защото няма как да започнеш презентацията, казвайки "аз ще спазвам Конституцията и законите в страната", след което с двата крака стъпваш върху тях.

- Какво имате предвид?

- Директно го имам предвид. В Конституцията – една дребна книжка в проза, стотина члена и малко, се казва как се прави правителство. Какво се случва и защо се случва. Дори Трифонов да не е чел всичките тези неща, вярвам е чувал. Екипът му със сигурност ги е чел тези неща и знае как се прави правителство. Този ход означава нещо друго.

- Но какво може да означава този ход? Да речем от негова гледна точка дори може да се сметне, че изглежда чисто. Той казва "ние не събрахме общо депутати".

- Това е ясно. Ние го дъвчем още от площада миналата година. Вероятността някой да събере мнозинство не е възможна. Нас от 15 години ни управляват коалиции именно по тази причина. И сега изведнъж се появява поредният месия, щраква с пръсти, яхва белия кон, но не по пясъците, а тук у нас, и има мнозинство. Дори да беше възможно, колко общо има с демокрацията. Т.е. ще правим това, което ще реши един вожд, колко е демократично това?

- Не смятате ли, че все пак и ИСМВ, и "Демократична България" имате заслуга за това излизане и представяне на един състав на правителство в кабелна телевизия? Защото се чуваше подкрепа от ваша страна за кабинет на Трифонов, още преди да са минали изборите?

- Нямах представа, че и за това съм виновен аз, но това е вина, която ще поема без проблем. Ние бяхме единствената активна част от опозиционните сили в предишната предизборна кампания. Ние двамата с Арман Бабикян поехме инициативата да ръчкаме всички останали, да им обясним какво, защо и как. И да предложим съдействие, колкото можем. Конкретно тогава аз директно казах на Слави Трифонов и на Тошко Йорданов, че предлагаме подкрепа за правителството, защото трябва да работи парламентът. За да работи парламентът, трябва правителство. И ние не искаме нищо, защото не сме дошли да искаме от никого нищо, дошли сме да дадем. Предложихме подкрепа. Но това беше тогава. Това беше преди предните избори. Сега не сме говорили с никого. И не смятаме да говорим с никого. И за съжаление отново се оказахме прави, гледайки събитията от последните дни.

- Г-н Трифонов пише в статус от днес, че той не обещава постове и порции…

- Ние, 'щото ги искаме, та той да ни обещава – извинявайте, че ви прекъсвам, но съм чувал по-добри пледоарии от служебни защитници на два дена работа. Това е защитна реч, но меко казано не е добра. И тя ни казва: "Понеже всички твърдите, че аз съм лош, ама я вижте – тоя много ли е хубав? А оня дали е много хубав?" Това не е ли стилът на Бойко Борисов, той правеше същите неща? Слави е по-учтив и по-обран, но в крайна сметка каква е разликата? Подходът е един и същ и това вече го гледаме 12 години. Това е нещо, с което аз се борих 12 години. Срещу целия тоя модел. Та нали Бойко Борисов е просто лицето на модела или обратната му страна, според зависи от гледната точка. И сега Слави Трифонов прави същото.

- Вие разговаряли ли сте, под вие имам предвид представители на "Изправи се! Мутри, вън!", със Слави Трифонов преди изборите? Да не се окаже така в един момент, че Слави Трифонов е консултирал с вас подобен ход и да е получил одобрение?

- Ние не сме разговаряли с никого. Като казвам "ние" имам предвид нашата част от коалицията. Правим нещата максимално публично. Защото така трябва, защото тайните пораждат тиранията. Хипотетично е възможно някой от нашата част от коалицията да е провел някакви разговори, но те как засягат коалицията? Защото без нас коалиция няма, това е проста математика.

- Този въпрос беше ли обсъждан вчера, тъй като доколкото знам след изявлението на Трифонов "Изправи се! Мутри, вън!" се събрахте, за да разсъждавате какво да правите със сервираното правителство?

- Да, защото Слави Трифонов беше така любезен да хвърли в нашия скут и в тоя на "Демократична България" една цъкаща бомба и да казва: "Направи го или умри", преведено от английски. Само че аз отказвам да си играя игрички. Иначе – да, политиката е игра, съгласен съм. Само че стигнах до политиката, нарушавайки всички политически правила точно с тая цел, защото тези правила водят до нещо мръсно, гадно, отвратително, което не е демокрация и не е правова държава. Така че аз отказвам да играя такива игрички.

- Според Христо Иванов в тази игра, както казвате вие, прозира задкулисие, обвързано със Сарая. Вие как смятате?

-Едва от видимите хипотези е това, да. Но аз спокойно мога да ида "на другия край на пианото" и да кажа, че Слави Трифонов има възможно най-чистите помисли. Това също е напълно реално. Само че… толкова може. Същото като с референдума: една чудесна идея, а резултатът беше олеле-малеле. А пък изпълнението съвсем… Не можем да изключим нито една хипотеза. Не можем да изключим и другата хипотеза, освен Сараите там [при Слави Трифонов] да са объркани разни генерали от миналото. Нищо не изключвам. В крайна сметка това е едно политическо зло, аз отказвам да теоритизирам повече.

- Кое е политическо зло?

- Това, което направиха.

- Т.е. без парламент да предложат правителство ли?

- Ние за първи път се опитваме да изградим демокрация, за първи път. Досега само говорихме за нея и викахме "да, бе, ние имаме демокрация". Да де, ама всъщност нямаме. И в следващия момент докато се опитваме да направим точно това виждаме, че някой друг се опитва да ни даде още от същото. Което на мен не ми харесва.

- И въпреки това, ако постигнете желаното от вас: съдебна реформа, закриване на спецсъдилищата, отстраняване на главния прокурор, вдигане на пенсии и доходи, както казва днес г-жа Манолова, това означава ли, че може да подкрепите и този състав на правителство, предлаган от "Има такъв народ"?

- Искам да уточня едно разминаване, което имаме с г-жа Манолова: преизчисление на доходите и преизчисление на пенсиите е възможно с едно щракване на пръсти в социалистическа република. Ние не сме такава. Това, което трябва да направим, е правосъдие. Трябва да спрем кражбите, защото като не спрем кражбите няма как да увеличиш нищо. Условието е Гешев. В този ред: спиране на кражбите и корупцията, правосъдие и приключваме накрая с промени в конституцията.

- Ако "Има такъв народ", вие и "Демократична България" постигнете съгласие по тези теми, Вие лично склонен ли сте да подкрепите Николай Василев за премиер и този състав на Министерския съвет? Питам Ви лично, защото хем волята на депутата е лична, хем във Вашата коалицията имате различни виждания по разни въпроси.

- Николай Василев категорично не бих подкрепил за нищо. Съставът на правителството е интересен като CV-та. Но не съм готов да отговаря на този въпрос по простата причина, че аз самият не вземам такива решения, а вземам информирани решения. Хвърлих едно око на кандидата за министър на правосъдието. Автобиографията му изглежда впечатляващо. Дали би бил подходящ министър на правосъдието, това е една съвсем различна тема. По същият начин стои въпросът и с останалите. Това е екип, който бих събрал ако искам да правя бизнес, стартъп. Вероятно този екип би работил, почвайки от нулата. Да почнеш от горе надолу обаче с такъв екип, не съм сигурен, че е добре. Ако се окаже, че тези хора биха били подходящи – може би…

- Но без Николай Василев, така ли?

- Да, Николай Василев просто не е подходящ. Знам, че това звучи като ad hominem коментар, но не е. При положение, че си събрал хора, които на първо четене изглеждат с блестящи биографии и сложиш отгоре им Николай Василев, който е, да речем, политически компромисна фигурна…

- Смятате ли, че се използва компромисна фигура начело на това предложение за правителство в името на това да бъдат привличани ситуационно гласове? И на ДПС, и на ГЕРБ, и на БСП? Търси ли се широка подкрепа?

- Не мисля. Ако се търсеше широка подкрепа, най-малкото щеше да има друг подход. Това направи Радев със служебното правителство. Сложи хора, които са професионалисти в своите области, поне тия, които аз познавам. Те са от различни партии. И това работи. Това, което виждам, днес големият ми син го разпозна – това е т.нар. уравнение на [Джон] Наш, в теорията на игрите. Наш анализира човешкото положение и става въпрос за стратегия. Правим някакъв ход, който и ние не искаме, и никой друг не иска, и според реакцията на останалите вземаме друго решение или имаме възможност да се върнем на началната точка. Не съм убеден, че хората на Слави са стигнали дотам, но всъщност … това е точно това. За мен лично този ход е твърде неудачен, да го наречем така, с риск да бъда груб. Искам да кажа, че за да събереш подкрепа за правителство не е нужно да правиш това. Не е нужно дори да се прави коалиция. Защо е нужна коалиция? Дъвчем го това от площада миналата година.

Идеята за правителство на малцинството отне една година, за да стигне до истинските политици, да започнат да го дъвчат. Правителство на малцинството, но не така. Това не е желание за правителство на малцинството. Това, което виждам в този ход, е желание за собствено управление [на Слави Трифонов], каквото каже управителят.

- Как ще се случи това собствено мнозинство? След още едни избори ли?

- Аз това го гледах в предишното [Народно] събрание. Всичките ми опити да говоря с тях бяха все едно се засилвам и си удрям главата в стената, което е точно по моята част. Защото те искат да направят собствено мнозинство – едни избори, втори избори, трети избори. Аз на последния ни официален разговор в събранието им казах: "Окей, днес съм щедър и ви давам 100 мандата на следващите избори. И?"

- Това го казахте в 45-ия парламент?

- Точно така. На последния председателски съвет. Имахме дребен конфликт с "Има такъв народ", принципен конфликт. Казах им: "Добре, на следващите избори ви давам 100 мандата, защото съм много щедър". Те в момента нямат 100 мандата, имат 64, ако не греша. Но нека да са 100. И? Отново сме в същата ситуация. Да, ГЕРБ губят. Да, БСП губят. Да, ние останалите растем по малко или примерно като "Демократична България" растат повече. И? Отново нямаме 121 гласа.

Всъщност, по мое мнение, те целят те да имат 121 гласа, което, първо, не е виждано от 15 години насам. Второ, много важно, не е демокрация. Защото отново ще имаме някой сам да решава някъде.

- Не е така. Ако през избори те получат 121 гласа си е чиста демокрация.

- Г-жо Паунова, чиста демокрация казвате. Сталин дойде на власт с избори. Хитлер спечели с избори.

- Какво сега? Да отменим изборите, защото някой може да спечели мнозинство. Това не е сериозно.

- Бойко Борисов спечели избори. ЕНП в Европейския парламент ерозира в последните години, защото партиите мастодонти с подобен тип мнозинство очевидно не работят добре. В смисъл, че не е демократично. Нали виждате хората на Борисов и на Орбан как гласуваха с ЕНП? Колко общо има това с демокрацията? И да, формално минава през избори. Затова и дадох примера с Хитлер. Хитлер печели избори. Така че демокрацията не е просто избори.

- Нали не искате да кажете, че в България се зарежда един нов Хитлер през избори?

- Не казах това. Знаете ли, че преди 10 години в ефира на една телевизия, анализирайки нормотворческата политика на ГЕРБ, казах, че вървим с бързи стъпки към Северна Корея. 10 години по късно вече бяхме на ръба на Северна Корея? Сега докъде трябва да го докараме? Да построим собствен Аушвиц?

- Нека да не теоретизираме по тази тема…

- В смисъл Северната Корея на Борисов не беше реална?

- Нека да се върнем към 46-тия парламент, който предстои да бъде свикан. Христо Иванов тази сутрин казва през Свободна Европа, че ще се опитат да оформят мнозинство за това, което говорите и Вие: съдебна реформа и смяна на главния прокурор Иван Гешев. Има ли шанс да заобиколите "Има такъв народ"?

- Трудно. Теоретично има такъв шанс. Това означава подкрепа от БСП и от ДПС. Теоретично. Защото с ГЕРБ не правим нищо. Макар че, аз това също го повтарям от миналата година, че в парламента не можеш да забраниш на някой да гласува, както той реши. Аз затова давам пример с ГЕРБ – ако аз бях ГЕРБ, какво бих направил.

По същия начин ДПС се опитват да оцелеят, опитват се да еволюират през последните месеци покрай Пеевски, "Магнитски" и така нататък. Тоест те вероятно с най-голямо удоволствие биха гласували, за да махнат собствения си главен прокурор. Тоест ние не можем да им забраним.

- Т.е., Вие смятате, че в следващия парламент ДПС ще си промени позицията относно реформи в съдебната система?

- Зависи колко са на зор в момента.

-Видяхме вече, че в кампанията се снимаха с лика на г-н Пеевски.

- Г-н Пеевски… Твърде уважително. Майка му се отрече от него, а Вие му викате "г-н Пеевски".

- Е, аз и на Вас казвам "г-н Хаджигенов", защото Вие сте част от политическия живот. Коя съм аз, че да Ви отнемам това?

- А Делян Пеевски, извинявайте, е най-видимата част на лошата политика у нас, на това, срещу което ние се борим и аз не държа да ми викате "г-н Хаджигенов", но пък много държа да е ясно кой кой е. И да е ясно кой е врагът и кои сме ние.

- Кои са Ви враговете?

- Поименно ли?

- Не, като модели.

- Корупционната политика на ГЕРБ, Борисов, ДПС и на партиите от статуквото. Ето Ви моделът. Поименно – Цацаров, Гешев, Борисов, Цветанов, мога да ги изброя всичките от ГЕРБ, но няма смисъл. Пеевски.

- Като говорим за корупционната политика, както Вие казвате, на ДПС и ГЕРБ…

- Всъщност тя, корупционната политика, е на ГЕРБ, а пък ДПС тихомълком ги подкрепяха през годините. БСП също.

- А дали преди ГЕРБ не е имало корупционна политика?

- Имаше. Аз съм далеч от мисълта, че ГЕРБ са измислили каквото и да било. Те не са в състояние най-малкото. Те взеха каквото можаха от предишните управления и от моделите, които са виждали, датиращи от развития социализъм.

- Когато става дума за раздаване на порции?

- Да, да, и повлякоха крак. Той нали дойде с "Батко и Братко" на уста и със Станишев и продължи с 200 км/ч оттам нататък.

- Не беше ли именно Николай Василев в правителството, в което г-н Доган твърдеше, че раздава порциите?

- Да, и имаше обръчи от фирми. И това го каза къде? При Слави Трифонов. Кой от кого взима уроци и кой на кого дава уроци, аз отказвам да гадая, но виждам твърде много парченца в пъзела, които макар и не пряко свързани не ми понасят органически. Това е причината, поради която аз влязох в политиката, защото моето място не е в политиката. Моето място е в съдебна зала.

- Какво предвиждате - че ще има нови парламентарни избори на есен освен президентски или че все пак 46-ият парламент ще успее да излъчи редовно правителство?

- Ако някой се вслуша и почне да следва уравнението и се върнем на изходна позиция, може би ще има правителство. А тук отварям пак една скоба – ГЕРБ ако случайно решат да подкрепят този кабинет, ако Слави го внесе в този му вид в 46-тото Народно събрание, пак ще имаме правителство. А много е вероятно да отидем и на трети избори, защото на мен не спира да ми се върти в главата идеята, че [ИТН] всъщност искат собствено мнозинство, което е вредно.

Ще Ви кажа защо. Дори да приемем, че Вие сте права и това е демократично, дори да приемем, че това е правилен ход, часовникът цъка. Така цъкаше с Цацаров. Така Гешев ще си изкара мандата. Към този момент ДПС, което е една икономическо-политическа структура, най-умният политически играч у нас, разполагат с влияние върху цели отрасли от икономиката. А Гешев е техният пазач. Не само на ДПС конкретно. На всички от тази страна. Т.е., ние ако не махнем Гешев, не можем да спрем кражбите. Тогава за какво ни е това правителство? Защо ни е 46-то Народно събрание? Може би е крайно време да се върнем отново на площада при такава ситуация.

- Казвате, че Гешев е пазачът на ДПС…

- Не, Гешев е пазачът на корупцията. И да, той влиза, произлиза от ДПС.

-Няколко пъти вече и в предизборната кампания БСП обявиха, че ще искат ревизия на съдебната система. Ако отидем в тази хипотеза, че третият мандат отиде при БСП, както днес г-жа Нинова каза, че те няма да подкрепят Слави Трифонов. Та, ако те предложат правителство и се съгласят с вашите приоритети за реформа в съдебната власт, Вие склонен ли сте да гласувате за правителство на БСП, което подкрепя или застава зад приоритетите Ви за реформа, отстраняване на главния прокурор?

- Не. Да го кажа по-ясно и по-категорично – не, не и не. БСП правителство – не. ДПС правителство – не. ГЕРБ – не. Това е възможен вариант в една единствена хипотеза, в която БСП не участва пряко във властта. При наличие на такива приоритети, които да бъдат договорени максимално публично и обявени, за да няма скрито-покрито, бихме приели подкрепа от тях.

- Т.е., еие да сте мандатоносители с тяхна подкрепа?

- Ние или "Демократична България". Да, с тяхна подкрепа, защото това означава грижа за страната ни и за хората ни. За първи път. Но участие на БСП във властта под каквото и да е форма е изключително лош сигнал, което аз няма да допусна. Аз не бих участвал в такива неща. Това е лично мое мнение, не обвързвам коалицията с него, но аз такова нещо няма да направя. Подкрепа от БСП – да. Участие в БСП или моя подкрепа за БСП – не.

- Чувствате ли се унизен от това, което направи Слави Трифонов, тъй като това бяха част от коментарите, че в 24-минутното си изявление г-н Трифонов е успял хем да ви постави на колене, и "Демократична България" и "Изправи се! Мутри, вън!", хем да ви унизи за това, че сте декларирали преди това подкрепа?

- Това е експозе или промоция по-скоро. Не виждам как ще ме унизи. Вие ме следите от доста отдавна. Дали някой път сте ме виждали на колене? Дали Слави ще успее да ме постави? ГЕРБ, Борисов, Цветанов и цялата тази политическа паплач, която ни души 12 години, дали успяха да ни поставят на колене? Ако Слави се подреди до тях, ние ще застанем срещу тях.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG