Връзки за достъпност

Извънредни новини

Първите 12 страни от ЕС получиха одобрение на плановете им за възстановяване от COVID-19


Словенският финансов министър Андрей Ширцел открива заседанието на финансовите министри от ЕС в Брюксел
Словенският финансов министър Андрей Ширцел открива заседанието на финансовите министри от ЕС в Брюксел

Първите 12 страни членки на Европейския съюз (ЕС) получиха одобрение на националните им планове за възстановяване от последиците, причинени от пандемията от COVID-19, съобщиха световните агенции.

Финансовите министри на ЕС одобриха във вторник програмите на Германия, Франция, Австрия, Италия, Испания, Португалия, Белгия, Люксембург, Гърция, Дания, Латвия и Словения. Предстои те да сключат споразумения за финансиране и кредитиране преди Европейската комисия (ЕК) да започне да изплаща предвидените по проектите средства.

Националните планове за въстановяване са задължително условие, за да могат страните от ЕС да се възползват от общия европейски фонд в размер на 750 млрд. евро. Очаква се на 26 юли да бъдат одобрени и националните програми, подадени от Литва, Кипър и Хърватия.

Изпълнителният вицепрезидент на ЕК за икономиката Валдис Домбровскис съобщи, че Брюксел е в напреднали разговори по плана на Ирландия, който се очаква да бъде пуснат за одобрение тази седмица, а преговорите с Чехия, Полша и Унгария продължават.

"Днес е исторически ден, защото ЕС започва да подкрепя държавите. Сега е важно как ще се изпълнят реформите и целите в плановете. Важни са не размерите на сумите, а качеството на инвестициите", заяви председателстващият заседанието на финансовите министри от ЕС словенец Андрей Ширцел, цитиран от "Дневник".

От ЕК съобщиха още, че първите плащания могат да започнат до края на юли, като вече набраните на фондовите борси 35 млрд. евро ще са достатъчни авансовите плащания от 13% от стойността на плановете да бъде преведена наведнъж.

България забави изпращането на своя, след като третият кабинет на Бойко Борисов (2017-2021) реши да не подава подготвения от него план, а да остави това на служебното правителство на Стефан Янев. Впоследствие то направи корекции, които допълнително забавиха подаването на програмата. По думите на Домбровскис ЕК води "плодотворни разговори" и с трите държави, които все още не са подали своите документи – България, Малта и Нидерландия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG