Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лекари от "Пирогов" протестират срещу обвиненията за източване на касата и уволнението на проф. Балтов


Професор Асен Балтов
Професор Асен Балтов

Проф. Асен Балтов е научил от медиите, че е уволнен от поста на директор на "Пирогов" и не е получил мотивите за решението. Това каза той в четвъртък сутрин в ефира на бТВ. Малко по-късно лекари и медицински лица се събраха на протест срещу обвиненията на здравното министерство, че болницата е източвала средства от Здравната каса.

В сряда Министерството на здравеопазването съобщи, че директорът на болница „Пирогов“ проф. Асен Балтов е отстранен от поста си заради установени нарушения в размер на общо над 1 млн. Според ведомството са отчитани медицински дейности, които не са извършвани, както и отчетени пациенти, които не са били лекувани в болницата.

"Фиктивен прием на пациенти не е имало, всички минали са лекувани, няма източване на касата", каза Балтов.

Десетки служители в спешната болница излязоха на протест срещу обвиненията на здравното министерство в четвъртък.

"Искаме да махнем петното от името на "Пирогов". През последната година и половина направихме страшно много. Огорчението е огромно", каза проф. Диян Енчев по време на протеста.

Лекарите обявиха, че ще излизат на протест всеки ден в 9 сутринта и ще направят всичко възможно, за да изчистят името на институцията. Болница "Пирогов", както и всички служители, бяха на първа линия по време на най-тежките вълни на пандемията с коронавирус. Болничното заведение беше преобразовано, за да лекува почти изцяло пациенти с COVID-19 и особено такива в тежко състояние.

Проф. Балтов казва, че нито той нито някой от администрацията на болницата са били усведомени предварително за решението за уволнението му. Той отрече и посочените мотиви в съобщението на здравно министерство до медиите за нарушения, открити при проверки на здравната каса.

За него най-голямата обида е твърдението, че спешната болница е взимала пари от касата, а не е работила. "Пирогов" не е спирала да работи от 1951 г., посочи бившият ѝ директор. Той каза още, че ще обжалва освобождаването си, за да не се петни неговото име и това на "Пирогов".

Балтов е директор на софийската болница от 4 години. Преди това беше началник на Първа травматологична клиника на университетската спешна болница.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG