Връзки за достъпност

Извънредни новини

Жертвите на наводненията в Западна Европа са над 120. Стотици хора са в неизвестност


Поражения от наводненията в Германия
Поражения от наводненията в Германия

Жертвите на наводненията в Западна Европа са над 120, съобщи Би Би Си. Стотици хора са в неизвестност.

В Германия властите съобщават за поне 100 жертви. Много хора са в неизвестност. Само в окръг Арвайлер, южно от Кьолн, властите съобщават за поне 1300 изчезнали.

Белгия и Нидерландия също са засегнати от дъждовете. Властите в Белгия съобщават за поне 22 жертви. Наводнения има и в Люксембург и Швейцария, съобщи Би Би Си.

Наводненията в западната част на Германия са най-разрушителните от десетилетия. Силните дъждове доведоха до преливане на реките, които наводниха десетки градове в най-тежко засегнатите провинции Северен Рейн-Вестфалия и Райнланд-Пфалц. Съобщава се за опустошени цели населени места, сред които е селото Шулд.

Близо 15 000 полицаи и войници участват в търсенето и спасяването на пострадалите хора в Германия. Хеликоптери спасяват хора, блокирани на покривите на домовете си. Спасителните операции са възпрепятствани от блокираните пътища и комуникации в най-тежко засегнатите райони.

Германският канцлер Ангела Меркел изрази солидарност с пострадалите по време на посещението си в САЩ в четвъртък. „Скърбя за тези, които загубиха живота си в това бедствие“, каза Меркел. „Все още не знаем точното число. Ни ще бъдат много.“

Министър-председателят на провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет посети най-тежко засегнатите места и обвини климатичните промени за бедствието.

„Ще бъдем изправяни пред такива събития отново и отново и това значи, че трябва да ускорим приемането на мерки в защита на климата… защото климатичните промени не са ограничени в границите на една държава“, каза той, цитиран от Би Би Си. Според експерти, цитирани от британската обществена медия, климатичните промени се очаква да увеличат честотата на такива събития.

Вътрешният министър на Германия Хорст Зеехофер каза, че властите ще предоставят финансова помощ на засегнатите области възможно най-бързо.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG