Връзки за достъпност

Извънредни новини

Паметникът на Бузлуджа ще стане паметник от национално значение


Паметникът на Бузлуджа
Паметникът на Бузлуджа

Паметникът на връх Бузлуджа ще има статут на недвижима културна ценност от национално значение, съобщи БНР. Решението е било взето в понеделник по време на заседание на Специализиран експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности в Министерството на културата.

Намерението означава, че паметникът ще получи юридическа защита, а държавата ще бъде ангажирана в опазването му. Това не беше факт през изтеклите 30 години, когато голяма част от мозайките на монумента бяха разграбени.

Официалното име на цялото съоръжение е "Дом паметник на БКП". То е най-големият идеологически монумент на Балканите.

Издигнат е на връх Хаджи Димитър, чието старо име е Бузлуджа. Мястото е избрано в края на 70-те години по време на комунистическия режим. Аргументът е, че на този връх през 1891 г. е била основана Българската социалдемократическа партия, за чийто наследник се смята управляващата БКП.

За изграждането му са привлечени най-големите творци на времето - Иван Кирков, Йоан Левиев, Величко Минеков, Димитър Киров, Христо Стефанов и други. Те оставят след себе си релефи и мозайки, които са сред най-големите достижения на българското пластично изкуство, независимо, че основанието за създаването му е било идеологически обосновано.

След падането на Берлинската стена държавата изоставя паметника, а през 2011 г. тогавашният премиер Бойко Борисов предлага на БСП да го стопанисва. Към тази дата паметникът е вандализиран и голяма част от мозайките са разграбени.

През 2020 г. екип от европейски университети се заема с консервирането на мозайките. Този процес обикновено е един от многото, които предхождат реставрацията, за която е нужен голям бюджет.

В момента паметникът е държавна собственост и се управлява от Областната администрация на Стара Загора.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG