Връзки за достъпност

Извънредни новини

Водачката на беларуската опозиция се срещна с Антъни Блинкен


Антъни Блинкен се ръкува с Святлана Циханоуска
Антъни Блинкен се ръкува с Святлана Циханоуска

Лидерката на опозицията в Беларус Святлана Циханоуска се срещна в понеделник с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Тя е на посещение във Вашингтон с предвидени срещи с високопоставени представители на американското правителство и конгресмени, съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес.

"Благодарих му за подкрепата за беларуските стремежи към демокрация", написа Циханоуска в Туитър след разговора си с ръководителя на американската дипломация.

Циханоуска добави, че е призовала САЩ "да засилят помощта си за нашето гражданско общество, да окажат по-голям икономически и политически натиск върху режима [на Александър Лукашенко] и да призоват Русия да играе конструктивна роля за уреждането на кризата".

Срещите на Циханоуска продължават във вторник с разговори в Белия дом. Опозиционният лидер в изгнание трябва да се срещне с членове на Конгреса и да присъства на откриването на първата група на Конгреса „Приятели на Беларус“, насочена към подкрепа на демократичното движение в страната.

Посещението на Циханоуска става факт, след като през последните седмици властите в Беларус засилиха репресиите срещу медии и правозащитни организации, предизвиквайки още по-големи критики от Запада.

Режимът на Лукашенко е поставен под натиск от наложени няколко пакета санкции и продължаващи протести в страната след оспорваните президентски избори през август 2020 г., които му осигуриха шести пореден мандат на власт.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG