Връзки за достъпност

Извънредни новини

Българското разследване за "къщата в Барселона" продължава, но без обвинения


Бойко Борисов нееднократно е отричал да има нещо общо с въпросния имот в Барселона

Досъдебното производство в Специализираната прокуратура по повод случая с т.нар. „къща в Барселона“ продължава, но по него засега нито има повдигнати обвинения, нито бившият премиер Бойко Борисов е дал показания след образуването му. Това се разбра от думите на ръководителката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова пред медиите във вторник.

Българските разследващи се самосезираха по казуса, след като публикация в каталунското издание „Периодико“ свърза Борисов с разследване на схема за пране на пари в Испания. Година по-късно главният прокурор Иван Гешев информира писмено комисията на Европейския парламент (ЕП) по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), че по случая е образувано разследване, но няма нова информация за споделяне.

Сега Маджарова уточни, че след като проверката е прераснала в досъдебно производство, по него е назначена „финансова експертиза, целта на която е събиране на доказателства за произхода на едни средства, тъй като делото е за пране на пари“. Тя добави, че засега Борисов е дал само обяснения по проверката, но не и показания по разследането.

Дни преди парламентарните избори на 11 юли БТА публикува платено съобщение от съпруга на Борислава Йовчева, чиято къща и луксозен бутик станаха обект на испанското разследване. Според информацията на мъжа ѝ делото на каталунската полиция е било прекратено без да бъдат повдигнати обвинения на български граждани.

Впоследствие тази информация беше опровергана от главния прокурор на Прокуратурата за борба с корупцията и организираната престъпност на Испания Алехандро Лузон Кановас. В отговор на запитване от евродепутатката от БСП Елена Йончева той посочи в свое писмо, че разследването е прехвърлено към българската прокуратура.

„Тъй като българското разследване е по-напреднало от испанското, българската прокуратура по обективни причини, се намира в по-добра позиция от испанската прокуратура да продължи разследването“, се казваше още в отговора на испанския антикорупционен главен прокурор, който цитираше и номер на конкретно производство във Върховната касационна прокуратура: № 5906/2019 по описа на ВКП.

Семейството на Йовчева беше заподозряно от властите в Барселона, че се е облагодателствало от престъпна схема чрез фирмите Numin Invest SL и Emma BGS SL, получили милиони евро от „физически лица, които не пребивават в Испания“. Според „Периодико“ каталунската полиция е проверила дали данъчните декларации на Борисов в България показват възможност той да е направил инвестициите в двете компании и са установили, че официално той не разполага с такива средства. Докъде са стигнали българските разследващи обаче, все още не е ясно.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

"Водна криза" в Турция
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00
XS
SM
MD
LG