Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ива Митева оглави парламента. Депутатите очакват правителство "до две седмици"


Iva Miteva, Bulgaria, Parliament
Iva Miteva, Bulgaria, Parliament

Ива Митева от "Има такъв народ" отново оглави парламента. Тя беше председател и на 45-ото Народно събрание (НС).

Новината дойде час и половина след началото на първото заседание на новоизбрания парламент. За Митева гласуваха 137 души, един беше против, а 99 се въздържаха. Подкрепиха я парламентарните групи на "Има такъв народ", "Демократична България", ДПС, "Изправи се, БГ! Ние идваме!".

От БСП предложиха за председател на парламента Кристиан Вигенин, но той не събра достатъчно гласове в пленарна зала.

За заместник-председатели бяха избрани Виктория Василева от "Има такъв народ", Росица Кирова от ГЕРБ, Кристиан Вигенин от БСП, Атанас Атанасов от "Демократична България", Муккадес Налбант от ДПС и Татяна Дончева от "Изправи се, БГ! Ние идваме!".

Шестимата бяха избрани единодушно с 227 гласа "за". Всички зам.-председатели, с изключение на Росица Кирова, заемаха този пост и в предишното Народно събрание.

Работата на парламента преминава сдържано, за разлика от първото свикване на 45-ото Народно събрание, когато депутатите от ГЕРБ прекъсваха речите на опонентите си, саботираха процедурата и се надвикваха с други.

Бяха определени и председателите на парламентарните групи. Тази на ИТН беше оглавена от Тошко Йорданов, тази на ГЕРБ - от Десислава Атанасова, тази на БСП - от Корнелия Нинова. Председател на парламентарната група на "Демократична България" е Христо Иванов, на ДПС - Мустафа Карадайъ, а на "Изправи се, БГ! Ние идваме!" - Мая Манолова.

По-рано в сряда президентът Румен Радев каза, че няма да бави процедурата по връчване на мандат за правителство. „В момента, в който Народното събрание се конституира, аз ще стартирам конституционно определената процедура за консултации и за връчване на проучвателен мандат“, каза Радев.

Служебният премиер Стефан Янев не изключи възможността част от настоящите министри да продължат работа и в бъдещия кабинет. „В много от декларациите на политическите партии чух визии, които съвпадат със започнатото от служебното правителство", каза Янев.

Президентът Румен Радев присъства на първото заседание на 46-тото Народно събрание
Президентът Румен Радев присъства на първото заседание на 46-тото Народно събрание

Първото заседание на Народното събрание беше открито от Мика Зайкова от "Има такъв народ", която е най-възрастният депутат. "Суверенът каза, че не дава мнозинство на нито една партия, каза ни: работете заедно, за да осъществите мечтите на България", каза при откриването Зайкова.

Мика Зайкова от "Има такъв народ" откри заседанието на 46-ото Народно събрание
Мика Зайкова от "Има такъв народ" откри заседанието на 46-ото Народно събрание

От думите й стана ясно, че провеждането на нови избори не е добър вариант. "Третото нещо, което народът ни каза бе, че изборите са демократична процедура, но е време да спрем с тях и да се захванем за работа", каза Зайкова. Според нея това няма да е бързо и лесно.

"Вчера Европейската комисия излезе с доклад по отношение на върховенството на закона и там е ясно казано, че България се нуждае от съдебни реформи и главния прокурор да бъде подсъдим, сменяем. Те ни казаха и още важни неща, че не бива да избираме съдии без конкурс", каза Зайкова.

По думите ѝ санкциите по закона "Магнитски" са направили петно, "което трябва да изтрием и да докажем, че искаме да направим България просперираща, и у нас върховенството на закона да е най-важно". Зайкова отбеляза, че е необходима и образователна реформа.

Тошко Йорданов, "Има такъв народ"
Тошко Йорданов, "Има такъв народ"

„В следващите 14-15 дни, ако предварително заявените декларации за промяна на държавата, а не за желание за постове, са верни, би трябвало да има правителство, което да продължи работата, която започна служебният кабинет. Това е посоката според нас, в която трябва да се развива страната. Ако няма, вероятността да отидем на предсрочни избори, поредни, е голяма“, каза Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ
Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ

„Ние ще бъдем опозиция на следващото управление и защото няма как да подкрепим една неолиберална програма, чиито акценти са поставени върху приватизацията на единствената държавна банка, концесионирането на магистралите и радикалното съкращаване на бюджетните разходи. На онези от вас, които се самозаблуждават, че това е дясна политика, ще кажа, че това е политика, свързана с реалностите от миналия век“, каза в изказването си Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ.

Корнелия Нинова, лидер на БСП
Корнелия Нинова, лидер на БСП

Трети избори в кратък период ще бъдат тежко изпитание на България, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. "В този смисъл препотвърждавам решението ни, ако първите два мандата не успеят и ако президенът ни връчи третия мандат, да предложим приоритети, върху които да стъпим - прозрачни разговори за тях - състав на кабинет, в който да бъдат поканени и министри от служебния кабинет и да гарантираме стабилност на държвата и сигурност на хората", каза Нинова.

Христо Иванов, председател на ПГ на "Демократична България"
Христо Иванов, председател на ПГ на "Демократична България"

„България е в криза и най-очевидното проявление на този факт е, че от повече от година нямаме пълноценно нормално управление, нямаме управление, което се ползва с доверие, нямаме управление, което се ползва с парламентарна подкрепа и нямаме ясна формула за това как да съставим следващо управление, а страната е в криза и е изправена пред сложни предизвикателства“, каза председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов.

Първият приоритет пред новото управление е подготовката за следващата вълна от COVID-19, каза Иванов.

Мустафа Карадайъ, лидер на ДПС
Мустафа Карадайъ, лидер на ДПС

ДПС ще работи за това да има правителство, каза лидерът на движението Мустафа Карадайъ.

"Ние не очакваме и не искаме власт заради самата власт. Знаем, че състоянието на нещата зависят от радикални реформи. Страната се нуждае от ясна политическа и управленска програма. Трябва спешно да се справим с много задачи, за да бъдем в крачка със страните от Еврапейския съюз", каза Карадайъ.

Той повтори разбирането на ДПС, че "народът иска промяна".

Мая Манолова
Мая Манолова

Мая Манолова представи парламентарната си група, която е вече под ново име: "Изправи се, БГ! Ние идваме!"

Тя предложи да се възстанови комисията по ревизия на управлението на ГЕРБ, каквато съществуваше в 45-ото Народно събрание и беше председателствана от нея самата.

Манолова честити на ИТН победата над ГЕРБ.

Тя определи доклада на Европейската комисия за върховенството на закона като пореден разобличаващ документ за безконтролната власт на главния прокурор и призова към провеждане на съдебна реформа.

"Изправи се, БГ! Ние идваме!" ще внесе искане за изслушване на министрите на правосъдието и на вътрешните работи по повод искането за отстраняване на главния прокурор. Групата ще предложи и създаване на комисия за разследване на подслушването на политици и протестиращи граждани. Манолова каза, че иска да "стигнем до най-тъмните ъгълчета на този позор".

Тя настоя и да се гласува законопроект за преизчисляване на пенсиите, които не са индексирани през последните 13 години. В 45-о НС имаше консенсус за преизчисляването им.

Промяната е необратима, но само ако сме единни, каза Манолова. Инак ще оставим съдбата на България в ръцете на провалилите се от ГЕРБ и ДПС.

Манолова се обяви против лозунги от типа на "Телевизията прави силата" и каза, че ако се установи нещо подобно, групата й ще излезе отново на площадите.

Тя завърши така: „Никакви кюлчета повече няма да има. Чекмеджето го няма“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG