Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бившият шеф на ДАНС Димитър Георгиев е задържан за бракониерство


Димитър Георгиев
Димитър Георгиев

Бившият председател на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Димитър Георгиев и още трима души са били задържани за бракониерство край Симитли, съобщиха източници от МВР пред Свободна Европа.

Заедно с него е арестуван действащ служител на агенцията, който е и бивш футболист на футболния клуб "Витоша" (Бисрица), чийто мъжки състав се разпадна през 2020 г. Отборът е известен с прозвището "Бистришките тигри" и с това, че в един момент бившият премиер Бойко Борисов също игра в него. Сред задържаните е бил и собственикът на футболния клуб Сергей Ташков.

Четиримата арестувани са били заловени с отстреляно диво прасе и четири ловни карабини. По неофициална информация на Свободна Европа случаят е докладван на следовател заради ареста на действащия служител на агенцията.

"С два джипа и с убито диво прасе в една от колите, са заловени да осъществяват нощен лов. По случая е образувано досъдебно производство. Младият служител от ДАНС е колега на Бойко Борисов от спортния клуб "Бистришки тигри". Играят мач, те спортуват заедно", коментира по-късно в кулоарите на парламента служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

По информация на Нова телевизия Георгиев и останалите са били освободени по-късно в сряда. Те са обяснили, че са забелязали дивото прасе, което куцало. Затова са предприели т.нар. санитарен отстрел с цел то да не зарази други животни, ако е болно.

Димитър Георгиев беше освободен като председател на ДАНС по предложение на служебното правителство с указ на президента Румен Радев през май. На негово място държавният глава назначи Пламен Тончев.

След рокадата Борисов и самият Георгиев обвиниха Радев, че причината за смените по върховете на службите за сигурност е разследването срещу група руски шпиони, обявено от прокуратурата през март.

Президентът пък им отговори задочно, че "когато ДАНС обслужва определени партии и личности, няма как да се преборим с корупцията по високите етажи на властта".

Десетина дни преди назначаването на Тончев служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков обяви, че ръководствата на службите са се "самообезглавили", като са си взели неплатен отпуск до септември, за да елиминират възможността да бъдат сменени.

Димитър Георгиев и председателят на Държавната агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов прекъснаха почивките си и се появиха в Министерския съвет, но служебният премиер Стефан Янев не ги прие. Впоследствие и двамата бяха сменени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG