Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как депутатът Лъчезар Иванов стана милионер, а властите го заподозряха в пране на пари


В сряда Лъчезар Иванов се закле като депутат в седмо поредно Народно събрание
В сряда Лъчезар Иванов се закле като депутат в седмо поредно Народно събрание

Депутат извършва консултантска дейност за американска компания, която разработва лекарствени продукти. Вместо възнаграждение в пари, той получава акции на дружеството. Няколко години по-късно депутатът продава част от акциите си на борсата и реализира голяма печалба. Тогава обаче става обект на интерес от страна на службите, които започват проверка. Следва сигнал до прокуратурата за евентуално пране на пари.

Така звучи накратко случаят на Лъчезар Иванов, който преди ден положи клетва като народен представител от ГЕРБ за шести пореден път. Политическата му кариера започна още през 2005 г., когато влезе в парламента от НДСВ. През март 2007 г. той обяви, че става независим депутат, който ще подкрепя новосъздаденото тогава сдружение ГЕРБ. Оттогава Иванов неизменно е народен представител от партията на Бойко Борисов и близостта му с бившия премиер е публично известна.

Успоредно с парламентарната си дейност, той не крие, че като лекар от години работи и с американската компания Enzolytics, в чието ръководство е българинът Хари Жабилов. Името му нашумя в България през миналото десетилетие покрай разработването на препарат за лечение на ХИВ и няколко вида рак. Продуктът е тестван още преди 1989 г. от покойния му баща д-р Хари Жабилов.

Актуалният сюжет, свързващ Иванов с компанията на Жабилов-младши, започва с договор за консултантски услуги от 2018 г. В него е записано, че за дейността си депутатът ще получи 20 млн. акции на дружеството. В началото на 2021 г. Иванов продава чрез инвестиционен посредник част от акциите си на фондовата борса в Ню Йорк и според неофициална информация на Свободна Европа реализира печалба на обща стойност над 1.6 млн. долара.

ДАНС засича преводи и сезира КПКОНПИ

Два независими един от друг източника потвърдиха, че преводите на парите от сделките с акциите на депутата към негова банкова сметка са станали повод за проверка по Закона за мерките срещу изпирането на пари в Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Впоследствие агенцията подава информация по случая на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

Материалите са изпратени на прокуратурата за преценка за евентуално престъпление, свързано с изпиране на пари.
КПКОНПИ

"След проведени оперативни действия, снабдяване с документи и снемане на обяснения от г-н Иванов и други лица, с решение на комисията от 14 юли 2021 г., материалите са изпратени на прокуратурата по компетентност за преценка за евентуално престъпление, свързано с изпиране на пари", заявиха официално от антикорупционната комисия в отговор на запитване от Свободна Европа.

До редакционното приключване на статията от прокуратурата не отговориха на изпратените въпроси по случая, включително дали на базата на сигнала от КПКОНПИ са образувани прокурорска преписка или досъдебно производство.

Свободна Европа потърси за коментар и самия Лъчезар Иванов, който заяви, че е предоставил на българските институции всички документи, с които разполага и не се притеснява от нищо. Въпреки че не отрече общата стойност на печалбата от акциите си и заяви, че вече я е декларирал пред властите, той не даде съгласие тя да бъде оповестявана, защото "може да бъде рекетиран".

"Подал съм всички договори, които имам, подписани с [компанията] – от коя година, какво, що. Включително съм предал и това, което са ми превели като акции. Всъщност, не знам от кога в България е забранено с финансови инструменти да се борави. Ако това според тях е нарушение, в цял свят е най-нормалното нещо – възнаграждение да бъде извършено с такива инструменти", заяви депутатът.

20 милиона акции по $0.0001 всяка

По думите му, подписвайки консултантския договор с Enzolytics, той е получил възможност да се сдобие с 20 млн. акции на компанията на фиксирана цена от 0.0001 долара за акция, с които обаче не е могъл да търгува веднага на борсата.

"През 2018 г. съм получил акциите, които, не знам доколко знаете, се блокират, когато ги получиш – смисъл, когато подпишеш договора, не ги реализираш веднага на финансовите пазари", уточни Иванов, допълвайки, че това е причината да не ги посочи в имуществената си декларация за въпросната година.

Те не фигурират и в декларираното от него имущество за 2019 и 2020 г., но той твърди, че е отчел печалбата от тях, заедно с останалите му дялове от компанията, в края на мандата на 44-ото, както и при влизането си в 45-ото Народно събрание (НС) през пролетта на 2021 г. Декларациите за миналата година на лицата, заемащи публични длъжности, обаче още не са публикувани в регистъра на КПКОНПИ.

Лъчезар Иванов (в средата) на посещение в дома на Бойко Борисов, който се възстановява от една от първите си публично известни спортни контузии. 15 май 2009 г.
Лъчезар Иванов (в средата) на посещение в дома на Бойко Борисов, който се възстановява от една от първите си публично известни спортни контузии. 15 май 2009 г.

"В мига, в който съм ги получил, веднага съм ги записал, за да нямам проблеми. Вписани са и сега, при входящата [декларация в 46-ото НС], пак ще ги впиша, само че разликата ще бъде в това, че част от акциите са реализирани. Също ще напиша колко ми остават и ще си напиша всичко останало", добави Иванов с уточнението, че е получил акциите "физически" чак през този януари.

Аз, ако исках, можех да не ги декларирам.
Лъчезар Иванов

Депутатът твърди, че веднага след това ги е трансформирал в електронни акции, за да сключи договор с посредник, който да оперира с тях на фондовата борса в Ню Йорк. По думите му този процес е преминал през всички задължителни проверки в САЩ и България.

"Защото аз много държа на прозрачност на нещата. Аз, ако исках, можех да не ги декларирам. Предполагам вие знаете – когато си наемеш финансова група, те си реализират [печалба от акциите], седят в една сметка и там могат да си седят до мига, когато аз кажа кога да ми ги преведат. Така че аз съм бил максимално прозрачен, честен, за да нямам никакви притеснения", каза още Иванов.

Съвпадение със скок на компанията на борсата

Моментът, в който наетият от него посредник започва да търгува акциите му, съвпада със скок на Enzolytics на нюйоркската борса. По данни в сайта Yahoo!Finance в края на май 2018 г., когато Иванов сключва договора си с американската компания, акциите ѝ се продават по около 0.0050 долара, като месец по-рано са варирали между 0.0180 и 0.0085 долара за акция.

В началото на 2019 г. цената им е около 0.0070 долара, а бързо след това пада до 0.0010, като до края на годината не се вдига над 0.0018 долара. През 2020 г. пада до 0.0002, но през септември същата година започва променлива тенденция на покачване, която достига пик от 0.8290 долара през февруари 2021 г. Това е поскъпване близо 500 пъти.

Иванов обяснява покачването на акциите с напредъка на проектите, по които е ангажиран. Става въпрос за имуностимулатор, както и за препарат срещу рак на яйчниците и простатата. По думите му продуктът, предназначен за хора с имунна недостатъчност, е получил лиценз в САЩ и предстои да бъде произвеждан в България.

Tука на българска територия всичко, което беше необходимо, аз съм го задвижил.
Лъчезар Иванов

"Това е един научен опит, който е направен в САЩ – там е получил лиценз, след което тука ние го доразработихме и се стигна до това, че той ще бъде произведен в България. Дай Боже всичко да мине, производството ще се извършва в България и оттука ще се извършва дистрибуцията на този препарат", сподели Иванов.

По повод скока в цената на акциите на компанията през февруари, депутатът отбеляза, че той не е случаен, защото "тука на българска територия всичко, което беше необходимо, аз съм го задвижил, и всъщност тогава бяха подписани няколко договора за това, че тук в България ще се реализира продуктът и затова има промяна и в публичните пазари".

"Научна или организационна работа"

На въпрос в какво се е състояла консултантската му дейност, за която е получил възнаграждение в акции, Иванов отговори:

"За да ти предложат работа, значи трябва да свършиш някаква работа, а пък аз съм подписал декларация за конфиденциалност и затова не бих могъл да ви разкрия всичко по темата. Става въпрос за научна или организационна работа. Само това ще кажа, че благодарение на моите усилия и труд този бъдещ препарат ще бъде произвеждан в България."

По информация на Свободна Европа от източници, запознати с проверката по случая в КПКОНПИ, депутатът не е обяснил ясно пред комисията в какво се е състояла консултантската му дейност, нито е представил документи, удостоверяващи конкретната му работа за американската компания.

Свободна Европа потърси за коментар и Радослав Рачев, изпълнителен директор в инвестиционния посредник "Булброкърс". По думите му в условията на пандемия, в която масово се търсят лекарства, ваксини и други медицински продукти, "всяка компания, която излезе едни гърди напред, ще стане скъпа и ще печели много".

"Вероятно има стотици такива компании, които разработват някакви лекарствени продукти. Коя колко е напред, коя наистина ще изобрети нещо или не, финансовите пазари се опитват да познаят и не винаги познават, естествено. Примерно две или три ще направят истински продукт, който ще успеят да лицензират, ще патентоват, ще получат разрешение да продават и сигурно ще направят много пари от него. Дали тази ще е от тези две от общо 100 или дори повече, няма как да знам", добави Рачев.

Той посочи, че за разлика от много компании, които се стремят да "напомпат" цената на акциите си и да реализират бърза печалба без да разработят реален продукт, Enzolytics има продажби и сериозна пазарна капитализация.

Рачев коментира още, че е нормална практика големи компании да привличат на работа доказани мениджъри като освен заплата им предлагат и акции на фиксирана цена, които да могат да търгуват след няколко години. По думите му обаче изглежда необичайно по този начин да се изплаща хонорар по консултантски договор.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG