Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Има такъв народ" покани и ДПС на разговори за съставяне на правителство


Филип Станев
Филип Станев

Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ покани всички партии в новия парламент без ГЕРБ на разговори за съставяне правителство, съобщиха депутатите от формацията Филип Станев и Станислав Балабанов. Те потвърдиха, че покана за среща е изпратена и на ДПС.

„В името на желанието на гражданите за стабилност се налага да се проведат тези консултации“, каза Филип Станев.

„Такъв е смисълът на демокрацията и тези разговори трябва да се водят тук в българския парламент. Ние сме длъжни да поканим всички, за да ги чуем. Такъв е смисълът на демокрацията“, каза Станислав Балабанов от „Има такъв народ“.

В последните месеци представители на „Има такъв народ“ казваха, че няма да работят с ГЕРБ, БСП и ДПС, защото те са „партиите на статуквото“. Като потенциални свои партньори от партията на Слави Трифонов посочваха „Демократична България“ и „Изправи се! Ние идваме!“

В четвъртък преди второто заседание на 46-ото Народно събрание Филип Станев каза, че няма как „Има такъв народ“ да разговаря с ГЕРБ, защото всичко, което е станало в България в последните години, е заслуга на ГЕРБ.

Очаква се поканите да бъдат изпратени официално в четвъртък, а срещите да бъдат в следващите няколко дни.

„Има такъв народ“ има най-много депутати в 46-ото Народно събрание. Партията обаче няма достатъчно депутати, за да състави сама правителство. В случай че формацията постигне споразумение с другите т.нар. партии на промяната - „Демократична България“ и „Изправи се! Ние идваме!“, те не биха имали мнозинство от 121 депутати.

По-късно в четвъртък БСП, Демократична България“ и „Изправи се! Ние идваме!“ съобщиха, че са получили поканите и ще участват в консултациите.

БСП съобщи, че ще се отзове на поканата и ще излъчи контактна група начело с Корнелия Нинова за разговори за формиране на правителство. След това колективните органи на социалистите ще решат какви да са последващите им действия, каза Нинова.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов също изрази готовност за разговори с „Има такъв народ“. „Това, което нас ще ни интересува като първа тема, е как те си представят архитектурата на парламентарната конфигурация, която ще излъчи евентуалното правителство. Втори въпрос - какви цели си поставяме, политически, да бъдат реализирани от това правителство с тази парламентарна подкрепа. И едва трети въпрос е обсъждането на техните предложения за евентуален състав на Министерски съвет“, каза той, цитиран от БНР.

Мая Манолова от „Изправи се! Ние идваме!“ също каза, че ще формацията ще проведе разговори с партията на Слави Трифонов. Тя добави, че сред приоритетите, от които няма да отстъпи, ще бъдат съдебна реформа, повишаване на доходите и преизчисляване на пенсиите от есента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG