Връзки за достъпност

Извънредни новини

ИТН заговори негативно и за ДПС. Политиките на бъдещия им кабинет ще се обсъждат, но не и хората в него


Николай Василев, Тошко Йорданов и Филип Станев
Николай Василев, Тошко Йорданов и Филип Станев

"Има такъв народ" заговори негативно и за ДПС, а не само за ГЕРБ, както често правеше досега. Това стана по време на първата пресконференция на представители на партията.

Промяната идва след бурна реакция на политици и медии, които определиха проекта на Слави Трифонов за бъдещо правителство като близък до НДСВ и ДПС. Отрицателно беше посрещнат и фактът, че Трифонов представи предложенията си за министри в монологична форма, без да е обсъждал политическите си намерения с партиите, на чиято подкрепа разчита.

В четвъртък от "Има такъв народ" (ИТН) казаха, че оттеглят предложения от тях за премиер Николай Василев. Василев е бивш министър в правителства, подкрепяни от НДСВ и ДПС.

В петък партията обеща, че „скоро“ ще обяви ново предложение за министър-председател и донякъде променен състав на правителство, но че отново няма да обсъжда с никого кадровите си решения. Ако предложението им за кабинет не получи подкрепа, вероятно ще се стигне до нови избори, казаха от ИТН.

„Скоро ще представим кабинет. Логично е да има разговори с останалите, когато се съберем в парламента. Отново ще представим наш проект за кабинет, който, ако не бъде подкрепен, по-логично е да има предсрочни избори. [Тогава] отговорността остава на „Демократична България“ и на „Изправи се! Мутри, вън!“, каза зам.-председателят на партията Тошко Йорданов.

В отговор на въпроси той добави, че предложението ще бъде обявено „когато му дойде времето“ и отказа да каже къде и под каква форма партията ще представи проектокабинета. „Наше право е да водим комуникацията си както преценим“, каза той. Предишното предложение на партията за правителство беше обявено по телевизията на партията.

„Няма да влизаме в разговори за постове, в политически договорки. Искаме да носим отговорност“, каза Филип Станев от партията.

Тошко Йорданов каза още, че „Има такъв народ“ ще очаква подкрепа от „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри, вън!“ и ако не получи такава, няма да състави правителство с гласовете на ГЕРБ и ДПС. „Ние тогава ще видим какво ще постигнат другите партии помежду си“, каза той.

„Щеше да е най-реформаторският кабинет“

В пресконференцията участва и Николай Василев, който беше предложен от лидера на партията Слави Трифонов за премиер, но по-късно кандидатурата му беше оттеглена заради негативните реакции. По този повод Тошко Йорданов каза, че върху Василев „се изля уникална помия от всякакви посоки“.

Самият Николай Василев очерта част от приоритетите, които би имал, ако беше получил подкрепа – намаляване на данъците, бюджет за 2022 г. без дефицит, повишаване на пенсиите и повишаване на заплатите на лекарите, учителите и университетските преподаватели. „Ако бяхме получили подкрепа, това щеше да е най-реформаторският и най-модерният кабинет на прехода“, каза той.

Василев отговори на критиките срещу себе си, като каза, че се гордее с факта, че е бил част от правителство на НДСВ, благодарение на което по думите му България е станала част от Европейския съюз и на НАТО. Той каза също, че не е свързан с ДПС и единствената причина да участва в правителството на тройната коалиция, в което участваше движението, е че това правителство е можело „да вкара България в ЕС“.

„Не съм зависим нито от ДПС, нито от някакво задкулисие“, каза Василев.

Думите му бяха в отговор на коментари на лидера на „Демократична България“ Христо Иванов, който каза, че идеята за кабинет, предложена от Слави Трифонов оставя „съмнения за задкулисие, свързано със Сарая”.

За главния прокурор „да се подхожда спрямо това, което може да се направи“

Зам.-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов отговори и на журналистически въпроси, свързани с приоритетите на партията в областта на правосъдието, които не бяха споменати по време на представянето на проектокабинета в понеделник.

Той каза, че според партията главният прокурор трябва да бъде пряко избиран от гласоподавателите. „Що се отнася до сегашния главен прокурор трябва да се подхожда спрямо това, което може да се направи“, каза Йорданов.

„Ако някой ви каже, че влизайки в парламента ще смени Гешев с друг – лъже, просто лъже, защото практически не е възможно. Това е дълъг процес, който върви през промяна на състава на Висшия съдебен съвет. В момента законът е такъв, че това е невъзможно“, каза Йорданов.

„Иван Гешев определено не се ползва с доверието на никой, освен може би ДПС и ГЕРБ, но ако някой ви излъже, че когато влезе ще го смени, особено с тази бройка депутати, с които сме в момента. Това е просто лъже, ние не обичаме да лъжем.“

Йорданов добави, че това, което може да бъде направено, е да бъде „премахната желязната хватка на Гешев върху прокуратурата, както и прокуратурата може да бъде премахната от състава на съдебната власт“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG