Връзки за достъпност

Извънредни новини

Депутатите учредиха временна комисия за проучване на случая "Росенец"


Председател на временната комисия ще бъде Калоян Янков от "Демократична България"
Председател на временната комисия ще бъде Калоян Янков от "Демократична България"

Народното събрание създаде временна комисия за проучване на фактите и обстоятелствата около случая „Росенец“. Създаването на комисията беше предложено от „Демократична България“ и беше прието с гласовете на депутатите от всички партии без ДПС. 193 народни представители подкрепиха създаването на комисията, един беше против, а 12 се въздържаха.

Председател на комисията ще бъде Калоян Янков от „Демократична България“, а Светослав Колев от „Изправи се! Ние идваме!“ ще бъде негов заместник. Във временната парламентарна комисия ще има по двама представители от всяка парламентарна група (общо 12 души). Тя ще работи три месеца.

В парк „Росенец“ се намира резиденция, използвана от почетния председател на ДПС Ахмед Доган. През юли 2020 г. съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и двама негови съпартийци се опитаха да стигнат до държавния плаж близо до резиденцията, но не бяха допуснати до брега от служители на Националната служба за охрана (НСО).

Дни след акцията на Иванов няколко хиляди протестиращи опитаха да стигнат до плажа по суша, а ДПС организира пристигането на свои симпатизанти, които да пазят имота на Доган. Това беше използвано от полицията като претекст да не допусне протестиращите до плажа. Така се стигна до сблъсъци с полицаите.

Този случай повдигна въпроса за достъпа до плажа, който е публична държавна собственост, както и за редица постройки в района, за които се оказа, че са строени без документи. Институциите заявиха намерение да разрушат незаконните постройки, но до момента това не се е случило.

Задачата на временната парламентарна комисия ще бъде да установи дали има нарушения при изграждането и експлоатирането на обекти в парк „Росенец“ и да установи отговорността на компетентните органи, които е трябвало да премахнат незаконните постройки. Депутатите в комисията ще проучат и действията на Националната служба за охрана от юли 2020 г., както и на полицията по време на протестите.

По време на дебатите за създаването на комисията депутатите от „Демократична България“ и ДПС влязоха в спор. Депутатите отхвърлиха предложението на ДПС към комисията за Росенец да бъде добавено проучване на строителството и в местността Буджака, край Созопол.

Думите са повече от делата. Една година след Росенец
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG