Връзки за достъпност

Извънредни новини

Отричането на геноцида в Сребреница ще се наказва със затвор


Валентин Инцко по време на отбелязването на годишнината от геноцида в Сребреница
Валентин Инцко по време на отбелязването на годишнината от геноцида в Сребреница

Отричането на геноцида в Сребреница и възхваляването на военнопрестъпници вече е престъпление в Босна и Херцеговина и ще се наказва със затвор. Това стана с поправки в Наказателния кодекс на страната, направени от върховния международен представител в Босна и Херцеговина Валентин Инцко, съобщиха световните агенции.

Законовите промени предвиждат наказание до пет години затвор за всеки, който „публично оправдава, отрича, нормализира или се опитва да оправдае“ геноцида и военните престъпления, извършени по време на войната в Босна през 90-те. Поправките предвиждат също затвор за възхваляване на осъдени военнопрестъпници.

Наказанията за отричащите геноцида бяха въведени няколко седмици след 26-ата годишнина от събитията в Сребреница. През юли 1995 г. босненските сърби убиват над 8000 мъже и момчета мюсюлмани. Това се случва по времето на югославските войни, когато в Белград управлява Слободан Милошевич. Това е най-мащабният геноцид в Европа след края на Втората световна война.

Законовите поправки са въведени с указ на върховния международен представител в Босна и Херцеговина, който има властта да налага закони и да уволнява държавни служители. Неговата позиция е създадена с Дейтънското споразумение от 1995 г., с което беше прекратен конфликта в Босна.

„Геноцидът в Сребреница, военните престъпления и престъпленията срещу човечеството не трябва да бъдат забравяни или отричани“, пише в указа, подписан от настоящия върховен представител за Босна и Херцеговина Валентин Инцко, чийто 12-годишен мандат изтича на 1 август.

Законовите поправки бяха приветствани от представители на босненските мюсюлмани и критикувани от босненските сърби.

Лидерът на босненските сърби Милорад Додик, който многократно е отричал геноцида в Сребреница, каза, че указът на Инцко може да доведе до разпадане на Босна и Херцеговина. „Това е пирон в ковчега на Босна“, каза той на пресконференция.

Лидерът на бошняците Шефик Джаферович каза, че с указа си Инцко е изпълнил „задълженията си към жертвите, собствената си съвест, но и към Дейтънското мирно споразумение“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG