Връзки за достъпност

Извънредни новини

Наводнения и свлачища взеха поне 125 жертви в Индия. Стотици хора са в неизвестност


Спасителен екип пренася тялото на жертва на свлачището в Талийе, близо до Мумбай
Спасителен екип пренася тялото на жертва на свлачището в Талийе, близо до Мумбай

Наводнения и свлачища взеха поне 125 жертви в Индия, съобщиха Ройтерс. Спасителните операции продължават, а стотици хора са в неизвестност. Властите очакват силните дъждове, предизвикани от сезонните мусони, да продължат и в следващите дни.

Силните дъждове през последната седмица засегнаха най-тежко западните райони на Индия. Валежите в индийските щати Гоа и Махаращра са най-силните от четири десетилетия, казват пред Ройтерс експерти.

В Талийе, на около 180 километра югоизточно от финансовия център Мумбай, свлачища разрушиха почти цялото селище и взеха поне 42 жертви. Според местните власти в неизвестност са още 40 души, а шансовете те да бъдат открити живи не са големи.

Премиерът на Индия Нарендра Моди написа в Туитър, че властите предоставят помощ на засегнатите от бедствията. “Ситуацията в Махаращра, предизвикана от силните дъждове, е наблюдавана отблизо, а на засегнатите е предоставена помощ”, написа той.

Наводненията и свлачищата често се срещат по време на сезона на мусоните в Южна Азия. Според редица учени изсичането на горите, застрояването и климатичните промени допринасят за това бедствията да са по-тежки и повече хора да са засегнати.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG