Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП ще продължи преговорите с ИТН и ще иска подписване на споразумение за подкрепа


Корнелия Нинова
Корнелия Нинова

Националният съвет на БСП одобри продължаване на преговорите с “Има такъв народ” (ИТН). Това съобщи на пресконференция председателката на БСП Корнелия Нинова, цитирана от БТА. Условието на социалистите е разговорите да завършат с подписване на споразумение за подкрепа по определени политики.

Окончателното решение за подкрепа ще бъде взето отново от Националния съвет, след като резултатите от преговорите бъдат представени и ИТН представи конкретни имена за правителство.

Корнелия Нинова каза, че Националният съвет е дал мандат да бъдат отправени покани за разговори към “Демократична България” и “Изправи се.бг! Ние идваме!“.

Позицията на Националния съвет по отношение на съставянето на правителство е приета със 120 гласа “за”, 1 “против” и без въздържали се на разширено заседание с участието на депутатите от левицата и коалиционните партньори.

В събота ръководството на парламентарната група на БСП се срещна с представители на “Има такъв народ”. Двете формации съобщиха, че имат общи приоритети и ще продължат разговорите помежду си за евентуална подкрепа на социалистите за правителство на партията на Слави Трифонов.

В началото на заседанието на Националния съвет на БСП пред централата на партията се проведе протест.

Недоволни членове и симпатизанти поискаха оставката на председателката на социалистите Корнелия Нинова и свикване на конгрес.

Протестиращите носеха плакати “Партията е важна! Не лидерът!”, “Нинова, промяната започва от твоята оставка!”,”Ние сме БСП!”. Сред тях бяха Валери Жаблянов, Весела Лечева и Велислава Дърева, съобщи БТА.

Социалисти на протест пред централата на БСП
Социалисти на протест пред централата на БСП

Основен мотив на протестиращите да искат оставката на Нинова е слабият изборен резултат на БСП на изборите за парламент през април и през юли. Партията остана трета политическа сила след “Има такъв народ” и ГЕРБ. В 46-ото Народно събрание тя ще има 36 депутати, в 45-ото - 43, а в 44-ото - 80.

На пресконференцията Корнелия Нинова каза, че до момента в на Националния съвет не е поставян въпроса за нейната оставка. Заседанието на НС на БСП продължава.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG