Връзки за достъпност

Извънредни новини

Президентът разговаря с всички партии в парламента без ГЕРБ. Те искат "правителство на промяната"


Румен Радев
Румен Радев

Президентът Румен Радев проведе в петък 5 консултации с парламентарните групи от 46-ото Народно събрание с цел сформиране на работещо правителство. Според държавния глава България трябва скоро да вземе няколко много важни решения, които не могат да бъдат поети от служебен кабинет.

Това се отнася до дългосрочни планове като приемането на бюджета и плана за възстановяване и развитие, които трябва да бъдат гласувани от редовно правителство. Европейският съюз очаква конкретни и срочни предложения от България относно въглищните региони, съдебна и енергийна реформа. Това каза Радев по време на всяко едно от своите откриващи изявления в началото на отделните си срещи с представители на политическите формации.

В 9 сутринта той проведе консултация с представителите на най-голямата парламентарна група „Има такъв народ“ Тошко Йорданов, Ивайло Вълчев и Виктория Василева. Малко преди обяд президентът се срещна и с лидера на БСП Корнелия Нинова и други представители на социалистите.

ГЕРБ-СДС бяха поканени на среща в 10:15 ч., но коалицията бойкотира консултациите.

В 13:30 ч. Радев се срещна с представители на коалицията „Демократична България“, сред които бяха съпредседателите Христо Иванов и Атанас Атанасов. Час по-късно той посрещна и лидерите на "Движение за права и свободи". В 16 ч. държавният глава се срещна и с формацията "Изправи се.бг! Ние идваме".

Консултация с ИТН

"Страната ни е изправена пред редица предизвикателства, българският парламент и правителство имат да решават важни задачи", каза държавният глава, след като поздрави ИТН за решението да се отворят за диалог с останалите партии.

Първоначално лидерът на формацията Слави Трифонов съобщи, че ИТН няма да се опитва да сформира коалиция. Впоследствие партията промени решението си и съобщи, че ще проведе разговори с всички партии в 46-тия парламент без ГЕРБ.

"Ние нямаме коалиционни партньори. Няма коалиции в този парламент. Ще има основни посоки, ако ги одобряват останалите партии, ще има кабинет", каза Тошко Йорданов от ИТН пред журналисти след срещата с президента.

По думите му ИТН осъзнават отговорността и ще я поемат с ясното съзнание какво се изисква от тях.

"Ако успеем да стъпим върху нещата, които ни обединяват, шансовете да има кабинет са добри", допълни той.

Консултация с БСП

По време на срещата с третата по големина парламентарна група Радев каза, че разпределението на мандатите в настоящия парламент е такова, че мнозинството зависи от БСП и то „не само математически, а и идейно“.

"Мисля, че можете да намерите много пресечни точки за консенсус за съставяне на правителство. Знаем всички какви ще са последствията, ако и този път няма правителство“, допълни президентът.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова също обърна внимание на важните решения, които предстоят да бъдат взети от управляващите страната.

„Този път трябва да се опитаме да съставим редовен кабинет с ясни приоритети и времеви хоризонт“, каза Нинова.

Тя определи като добър знак поканата за диалог от ИТН. Доскоро партията определяше БСП като част от статуквото. Ако се стигне до управление на малцинството обаче, Нинова смята, че Народното събрание ще работи много трудно.

Консултация с „Демократична България“

Трета на среща с президента Румен Радев в петък се яви четвъртата по големина парламентарна група на „Демократична България“. Държавният глава отново описа предизвикателствата, които стоят пред България в близкото бъдеще. Той спомена и за изискванията от Европейския съюз за реформа на Българския енергиен холдинг и върховенство на закона.

Няколко часа по-рано служебният министър на енергетиката Андрей Живков съобщи, че е освободил цялото ръководство на БЕХ.

По време на срещата „Демократична България“ изрази готовност да участва в разговори за сформиране на работещо правителство, което да може да постигне реална промяна.

„Тук въпросът не е просто да има някакъв кабинет, който да даде жизнено време на парламента. Въпросът е този кабинет да стъпи на една формула за подкрепа, която наистина може да му осигури гръбнак. Защото плаващите мнозинства много лесно се превръщат в подвижни пясъци, в които всичко потъва“, каза Христо Иванов във връзка със споменаваните идеи от представители на ИТН за управление на малцинството.

Той допълни, че правителството не трябва да се сформира на всяка цена и че „Демократична България“ е готова да остане извън управлението. Формацията ще даде подкрепа само за „нещо, което ще върви напред“.

„Нашият сериозен разговор ще бъде за формулата за парламентарната конфигурация, която може да излъчи едно правителство на дълбоката промяна“, каза още Иванов.

Консултация с ДПС

В началото на срещата с представители на "Движението за права и свободи" Радев каза, че е обнадежден след проведените разговори с партиите.

"Този път обаче формулата, която се предлага е различна. Формулата не е търсене на коалиции, а формулата е обединение около ясни цели, приоритети и механизми, с които да бъде реализирано едно управление, а не около персоналния състав на Министерски съвет", каза президентът.

Според него в този метод на работа ДПС биха могли да са много полезни заради дългогодишния си опит в "парламентаризма".

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че партията винаги е призовавала за възстановяване на нормалността и демокрацията в България.

"В момента в това Народно събрание мое би най важното е, че има основа за диалог, защото ако продължава политиката на противопоставяне, разделение и омраза провалът е гарантиран", каза той.

Според Карадайъ съставянето на правителство с ясни приоритети и срокове за изпълнение в момента е от историческа важност.

Консултация с "Изправи се.бг! Ние идваме!"

Последни при президента бяха приети представителите на най-малката парламентарна група на "Изправи се.бг! Ние идваме!". Те бяха категорични, че няма да участват в правителство с ДПС.

"Ще подкрепим правителство на промяната, но не и ако в него се вижда дългата ръка на ГЕРБ и ДПС. Това би било токсична прегръдка, която да убие очакванията на хората за промяна, почтеност, публичност", каза Мая Манолова в началото на консултациите с президента.

Формацията ще подкрепи кабинет с дневен ред като този на гражданите – повишаване на доходите, преизчисляване на пенсиите, компенсация на бизнеса, подкрепа за децата и семействата, хората с увреждания, съдебна реформа, подкрепата на гражданите срещу монополите.

Манолова обобщи, че подкрепа ще бъде дадена на правителство с участието на "Има такъв народ" и "Демократична България".

Бойкот от ГЕРБ

ГЕРБ няма да участва в политическите консултации при президента Румен Радев, съобщи пред журналисти в парламента председателят на групата Десислава Атанасова. Аргументът е, че диалогът е нарушен нееднократно и според ГЕРБ вече се водят разговори между останалите парламентарни групи, които имат желание да съставят правителство.

В петък започнаха и първите разговори по покана на ИТН. Те ще се проведат в рамките на три дни и ще представляват отделни срещи между партията и "Демократична България", "Изправи се.бг! Ние идваме!", БСП и ДПС. Те няма да разговарят единствено с ГЕРБ.

Преди разговора между ИТН и "Демократична България" Тошко Йорданов каза, че очаква конструктивен разговор, тъй като целите на двете партии са много еднакви.

Разговорите с останалите 3 партии ИТН ще проведе в събота и неделя.

Първият ден след изборите. Какво казаха Трифонов и Борисов
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG