Връзки за достъпност

Извънредни новини

ООН: В Афганистан вече е зле, а лошото тепърва предстои


Семейство наблюдава резултатите от експлозия в Кабул от счупените прозорци на жилището си. 1 февруари 2021 г.

За два месеца в Афганистан са убити или ранени почти 2 400 души, съобщи ООН. В доклад на Мисията в Афганистан се казва, че това е най-големият брой пострадали в рамките на два месеца, откакто институцията е започнала да отчита случаите през 2009 г.

В текста, публикуван в понеделник, се казва, че през първите 6 месеца на тази година е имало повече жертви сред жените и децата, отколкото през който и да било 6-месечен период. Авторите на доклада прогнозират, че лошото за страната тепърва предстои.

Новините идват на фона на изтеглянето на американските войски от страната и настъпването на талибаните. САЩ остана 20 години на територията на Афганистан. Последните американски войници ще се изтеглят на 31 август.

Официалните власти на страната преговаряха с талибаните в Катар, но тези преговори не доведоха до напредък.

В доклада на ООН се посочва, че от януари до юни тази година в Афганистан са били убити 1 659 цивилни, което е ръст от 47% в сравнение със същия период през миналата година.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Първите частни предприемачи в Куба
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
XS
SM
MD
LG