Връзки за достъпност

Извънредни новини

"На ръба на още една хуманитарна криза". Как талибаните отново завземат Афганистан


Въоръжени мъже, които са против талибаните, пазят контролен пункт в област Горбанд, Афганистан.
Въоръжени мъже, които са против талибаните, пазят контролен пункт в област Горбанд, Афганистан.

Повече от половината от територията на Афганистан вече е под контрола на талибаните. През последните няколко месеца те успяха да превземат области, които не са контролирали дори и по времето, когато управляваха страната между 1996 и 2001 г.

Заради ескалацията на конфликта между талибаните и афганистанското правителство редица държави като Франция, Германия, Китай и Индия призоваха своите граждани възможно най-бързо да напуснат страната. В събота Франция организира евакуационен полет и предупреди, че сигурността на тези, решили да останат, няма как да бъде гарантирана.

Според наблюдатели превземането на столицата Кабул също изглежда неизбежно. А броят на афганистанците, бягащи от страната, рязко расте.

С това възниква въпросът как се стигна дотук.

Краят на най-дългата американска война

Настъплението на талибаните се случва само няколко месеца преди окончателното изтегляне на американските сили от Афганистан. То беше първоначално договорено миналата година от администрацията на президента Доналд Тръмп.

Споразумението, сключено тогава, предвиждаше изтеглянето на всички американски войски от Афганистан през 2021 г. В замяна ръководството на талибаните се ангажира да не напада САЩ и да води преговори с международно признатото правителство.

След като през април президентът Джо Байдън обяви, че изтеглянето ще се извърши до 11 септември, в началото на юли той посочи като нова крайна дата 31 август. Очаква се тогава и последните американски военни да са напуснали Афганистан. В страната ще останат само 650 войници, които да охраняват посолството на САЩ и летището в Кабул.

С това ще настъпи и краят на най-дългата американска война. Военното присъствие на САЩ в централноазиатската страна продължи две десетилетия – повече от който и да било друг конфликт с американско участие.

То обхвана мандатите на четирима президенти, струва на американския бюджет близо трилион долара и доведе до смъртта на повече от 2000 американски войници. По данни на ООН убитите цивилни афганистанци от 2009 г. досега са близо 111 000.

Настъпление на талибаните

От Белия дом съобщиха, че към момента 95% от американските войници вече са се изтеглили от Афганистан. На този фон през последните два месеца се стигна до ескалация на конфликта и многобройни сблъсъци между талибаните и правителствените сили. Докато правителството продължава да губи позиции, талибаните са утроили броя на областите под техен контрол според изчисленията на "Фондацията за защита на демокрациите".

Овладени са най-вече територии в северните и западните части на страната. Под контрола на талибаните са също така и редица ключови гранични пунктове с Иран, Пакистан, Туркменистан и Таджикистан.

"На ръба на още една хуманитарна криза"

Ситуацията буди безпокойство по ред причини. Жителите на районите, овладени от талибаните, разказват, че бунтовниците вече са започнали да налагат своята крайна интерпретация на шариата. Съобщава се, че в някои области на мъжете е било забранено да се бръснат и им е било наредено да носят тюрбани. На момичетата, завършили шести клас, е забранено да продължават да ходят на училище.

Неправителствената организация Хюман райтс уоч също така предупреди, че в тези райони се преследват не само поддръжници на правителството, но и представители на конкретни етнически групи като хазарите. Тези заплахи принуждават хиляди хора да изоставят домовете си.

Според официални данни, цитирани от Ройтерс, в северните части на страната около 12 000 семейства са напуснали домовете си в опит да избягат от талибаните.

Афганистан е на ръба на още една хуманитарна криза. Това може да се избегне. Това трябва да се избегне

"Афганистан е на ръба на още една хуманитарна криза. Това може да се избегне. Това трябва да се избегне", каза Бабар Балоч, говорител на Върховния комисар на ООН за бежанците на пресконференция в Женева. "Неуспехът да се постигне мирно споразумение в Афганистан и да се спре настоящото насилие ще доведе до по-нататъшно разселване в страната, както и в съседните страни, и отвъд тях", подчерта още Балоч.

Мирни преговори

Въпросът за наложителното споразумение между афганистанското правителство и талибаните стои на масата от дълго време. Преговорите, провеждащи се в Доха, Катар, към момента обаче не успяват да постигнат някакви конкретни резултати.

Поредната среща между представители на правителството и талибаните, която се проведе в събота и неделя завърши неубедително. Двете делегации обявиха, че страните са се ангажирали "да продължат преговорите на високо ниво, докато не се постигне споразумение". В изявлението обаче не се споменава нищо за прекратяване на огъня или намаляване на нивото на насилие.

На този фон бързината и мащабите на атаката на талибаните продължават да изненадват анализаторите. Според много от тях настъплението има за цел да принуди правителството да преговаря според условията, наложени от бунтовниците, или да претърпи пълно военно поражение.

XS
SM
MD
LG