Връзки за достъпност

Извънредни новини

Десетки убити в продължаващите сблъсъци между талибаните и афганистанските военни


Афганистанските военни патрулират регион, застрашен от офанзива на талибаните
Афганистанските военни патрулират регион, застрашен от офанзива на талибаните

Десетки жертви след втория ден на тежки боеве между талибаните и афганистанските военни в района на Кандахар.

По данни на афганистанската армия, цитирана от радио Азади, талибаните са дали 70 жертви, а още осем души са били ранени. Засега не се изнасят данни за жертви от страна на отбранителните сили в боевете край града, който беше една от крепостите на талибаните преди те да бъдат прогонени от силите на Запада.

Местната полиция съобщи и за цивилни жертви. Гражданите са били изхвърляни от домовете им от талибаните, които използват жилищата им за укритие.

Самите талибани не съобщават за участието си в боевете край Кандахар, но преди дни заявиха от Москва, че вече владеят значителни части от територията на Афганистан. В нея попадат и близките до боевете региони Спин Болдак, Данд и Жарай.

Множество области в страната попаднаха под контрола на талибаните след изтеглянето на основната част от американските военни.

Все повече стават и информациите за бягащи в Таджикистан афганистански войници. Местните медии съобщават за стотици подобни случаи. Част от правителствените военни преминават и на страната на талибаните като заедно с това успяват да си присвоят големи количества оръжие.

Офанзивата на талибаните в Афганистан започна с постепенното изтегляне на американските войници и техните съюзници от страната. В последните седмици представителите на радикалната групировка значително увеличиха атаките си.

Изтеглянето на американските военни е следствие на сключеното споразумение с талибаните в началото на 2020 г. То беше подписано под условие, че талибаните не инициират никакви военни действия и работят в синхрон с афганистанското правителство. Преди дни САЩ предадоха контрола над авиобазата в Баграм, която беше най-голямото съоръжение използвано от международния контингент в страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG