Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ се изтеглиха от авиобазата в Баграм и я предадоха на афганистанското правителство


Входът към авиобазата в Баграм
Входът към авиобазата в Баграм

Армията на САЩ предаде контрола над авиобазата в Баграм на правителството на Афганистан след 20 години, в които я контролираше, предадоха световните агенции.

Базата се намира на 60 км северно от столицата Кабул и беше най-голямото съоръжение използвано от американските военни и силите на НАТО в Афганистан. Тя беше дом на десетки хиляди военнослужещи по време на пика на въоръжените конфликти в страната.

Според източник на Ройтерс командващият силите на САЩ и НАТО в Афганистан генерал Остин Милър „запазва целия си военен капацитет и всички правомощия да защитава силите“, разположени в афганистанската столица Кабул.

Официалното предаване на контрола над базата ще се извърши по време на церемония в събота.

Действията на американските военни са следствие на сключеното споразумение с талибаните в началото на 2020 г. То беше подписано под условие, че талибаните не инициират никакви военни действия и работят в синхрон с афганистанското правителство.

През парил Джо Байдън заяви, че последните американски военни ще се изтеглят от страната до 11 септември. На няколко пъти представители на НАТО и САЩ подчертаха, че изтеглянето може да бъде забавено заради зачестилите нападения и терористични атентати.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG