Връзки за достъпност

Извънредни новини

Краят на "най-дългата война". Талибаните контролират все повече територии в Афганистан


Представители на делегацията на талибаните, която проведе срещи в Москва
Представители на делегацията на талибаните, която проведе срещи в Москва

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че американската военна мисия в Афганистан ще приключи на 31 август. Той подчерта, че афганистанският народ сам трябва да определи начина, по който иска да бъде управляван.

„Приключваме най-дългата война за Америка. Не сме били в Афганистан, за да изграждаме нация“, каза Байдън по време на пресконференция в Белия дом. В отговор на критичните въпроси около придържането към плана за изтегляне, той добави, че лидерите на страната трябва да се обединят около обща визия за бъдещото си развитие.

Поетапното изтегляне на американските сили от Афганистан в последните месеци даде възможност на силите на талибаните отново да установят контрол върху редица територии в страната. Това беше потвърдено и от представители на талибаните и руските власти, които проведоха срещи в Москва в четвъртък.

Талибаните и външното министерство на Русия обаче подчертаха, че това не представлява притеснение за международната и регионалната сигурност. Според данните на Москва талибаните контролират 85% от териториите по границата с Таджикистан.

Продължаващото увеличаване на сблъсъците между военните от Кабул и талибаните предизвика притеснение у представителите на легитимната власт. Това доведе до уверения на Байдън към президента Ашраф Гани, че въпреки оттеглянето на американските войници, Вашингтон ще продължи да поддържа подкрепата си към правителството.

Действията на американските военни са следствие на сключеното споразумение с талибаните в началото на 2020 г. То беше подписано под условие, че талибаните не инициират никакви военни действия и работят в синхрон с афганистанското правителство. През изминалата седмица САЩ предадоха контрола над авиобазата в Баграм, която беше най-голямото съоръжение използвано от международния контингент в страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG