Връзки за достъпност

Извънредни новини

Талибаните застрашават мира в Афганистан. НАТО обсъжда вариантите за реакция


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви преди седмици, че войниците от алианса ще се оттеглят от Афганистан само в при "настъпването на правилния момент”
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви преди седмици, че войниците от алианса ще се оттеглят от Афганистан само в при "настъпването на правилния момент”

Атаките на талибаните в Афганистан са се увеличили значително през зимния сезон и заплашват мира в страната. Това заяви оглавяващият американските сили в региона генерал Скот Милър.

“Насилието, провокирано от талибаните, е в пъти повече от това, което сме наблюдавали досега. Това не създава предпоставки за продължаването по пътя на желаните промени в Афганистан“, коментира той.

По думите му обичайно през зимата се наблюдава замиране на военните действия, които обикновено се подновяват през пролетта. Зачестилите атаки в последните месеци са провокирали местното правителство да започне сериозна подготовка за потенциалната ескалация на напрежението в началото на пролетта.

Международната общност се опасява, че разрастващото се насилие може да попречи на започналите през септември миналата година преговори между властите в Кабул и представителите на талибаните. Тревогите за развитието на региона допълнително се увеличиха, след като източници от Държавния департамент на САЩ съобщиха, че талибанските лидери преди дни са се оттеглили от преговорите.

Ситуацията в Афганистан ще бъде и една от ключовите теми на започналата в сряда двудневна среща на министрите на отбраната от страните в НАТО. Тя се върна сред приоритетите на алианса след встъпването в длъжност на новия президент на САЩ Джо Байдън. Неговата администрация обяви, че ще започне преразглеждането на договореното мирно споразумение между Вашингтон и талибаните, постигнато от кабинета на Доналд Тръмп.

То предвижда всички международни сили да напуснат Афганистан до края на май. От своя страна талибаните трябва да предоставят гаранции за поддържане на мирен процес в страната, както и за прекратяване на връзките им с терористичната организация Ал-Кайда.

Преди седмици генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че е необходимо талибаните да положат повече усилия, за да демонстрират готовността си да изпълнят всички условия по договора за оттегляне на международните сили. Тогава той добави, че алиансът няма да изтегли силите си “преди настъпването на правилния момент”.

В момента в Афганистан се намират около 2500 американски войници, както и още 7000 от останалите страни членки на НАТО. По време на срещата военните министри от алианса ще обсъдят още възможностите за реформиране и модернизация, както и притесненията, свързани с увеличаването на военния потенциал на Китай, както и действията на Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG