Връзки за достъпност

Извънредни новини

Международният военен контингент остава в Афганистан след крайния срок за оттегляне


Администрацията на Доналд Тръмп беше договорила краен срок за изтеглянето на американските войници до края на май
Администрацията на Доналд Тръмп беше договорила краен срок за изтеглянето на американските войници до края на май

Международният военен контингент на територията на Афганистан ще се задържи в страната след договорения краен срок за оттеглянето му през май. Решението може да доведе до ескалация на отношенията с талибаните, които искат пълното изтегляне на чуждите войници, съобщава Ройтерс като се позовава на свои източници в НАТО.

В края на февруари 2020 г. Съединените американски щати и талибаните подписаха мирно споразумение, с което се цели прекратяването на 18-годишната война в Афганистан. През януари американските военни в страната вече наброяват само 2 500 души – най-ниският им брой от 2001 г. насам. Общият брой чуждестранни войници е малко над 10 000 души.

„Отидохме заедно през 2001 г., така че ще се пренастроим заедно и в правилния момент ще си тръгнем заедно, но ще го направим само когато условията го позволяват“, каза преди година генералният-секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Сега източниците на Ройтерс в алианса съобщават, че условията от страна на талибаните все още не са изпълнени. Кабул и няколко чуждестранни правителства заявиха, че талибаните увеличават нападенията и агресията си в последните месеци и все още не са прекратили връзките си с Ал-Кайда.

Администрацията на новия президент на САЩ Джо Байдън започна оценяване на сключения от адмнистрацията на предшественика му Доналд Тръмп примирие.

“Нито един съюзник в НАТО не иска да остане в Афганистан по-дълго от необходимото, но винаги сме били ясни, че присъствието ни ще остане обвързано с изпълнение на условия“, заяви преди дни говорителката на алианса Оана Лунгеску.

През седмица делегация на талибаните посети Русия и Иран, а един от лидерите им съобщи, че поддържат и комуникация с Китай. Техен говорител обяви, че талибаните желаят процедурата по изтеглянето да продължи, но отказа да коментира зачестилите случаи на нападения в Афганистан и отрече поддържането на връзки с Ал-Кайда.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG