Връзки за достъпност

Извънредни новини

Здравното министерство окончателно се отказа от недовършения проект за детска болница


Изоставеният строж в двора на Медицинска академия
Изоставеният строж в двора на Медицинска академия

Министерството на здравеопазването (МЗ) е взело решение да се прекрати договора с “Главболгарстрой“ за строителството на нова детска болница върху недовършения строеж в двора на Медицинска академия. Това става ясно от писмо на министерството до инициативата “За истинска детска болница“, която се бори за построяването на изцяло нова детска болница по съвременни стандарти.

“Министерството на здравеопазването окончателно се отказа от реконструкцията на изоставения строеж. Ще има Истинска детска болница!”, написа в официалния си профил във Фейсбук инициативата от граждани.

От публикацията става ясно, че заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров съобщава в писмото, че на 5 юли т.г. министерството е изискало от своето дружество “Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД да се прекратят всички дейности, свързани с изпълнението на договора за инженеринг, както и всички произтичащи от него процедури по Закона за обществените поръчки, свързани с упражняването на независим строителен надзор и инвеститорски контрол.

От МЗ са дали и указания на инвестиционната компания да започне процедура за прекратяване на договора с обединението “Детско здраве“. Обединението е съставено от фирми от групата на “Главболгарстрой“ и спечели обществена поръчка за близо 100 млн. лева.

Основание за окончателното прекратяване здравното ведомство намира в “изразената позиция на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, че е недопустимо изработването на Подробен устройствен план за уреждане на градоустройствения статут на незавършения строеж“.

Преди седмица Камарата на архитектите настоя за изцяло нова процедура по изграждането на Национална детска болница.

Изграждането на детска болница с всички медицински грижи, необходими за лечението на деца, е тема, която се обсъжда от години. Правителството на ГЕРБ възнамеряваше да продължи строителството на изоставена сграда, замислена през 70-те, и среща голяма съпротива.

На 23 юни служебното правителство реши, че старият строеж ще бъде съборен, а на негово място ще има съвсем нова, модерна сграда.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG