Връзки за достъпност

Извънредни новини

След протест: Детската болница ще е в изцяло нова сграда, а старата ще бъде съборена


Решението на служебния кабинет беше оповестено след провеждането на протест от страна на инициативата "За истинска детска болница"
Решението на служебния кабинет беше оповестено след провеждането на протест от страна на инициативата "За истинска детска болница"

Сградата на бъдещата Национална детска болница ще бъде нова, а съществуващият строеж в рамките на Медицинска академия в София ще бъде разрушен. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова след среща със здравния министър Стойчо Кацаров и представители на инициативата "За истинска детска болница". По-рано пред сградата на Министерския съвет имаше протест срещу евентуалното продължаване на стария строеж.

„Преди няколко дни в министерството дойдоха всички заинтересовани участници и ми съобщиха, че от 6 месеца очакват от министерството да им съдейства да изготвят ПУП, в който старата сграда съществува", каза Комитова. Тя добави, че в действащ устройствен план няма как да се появи стара сграда по смисъла на Закона за устройство на територията, съответно реконструкция и дострояване е невъзможна и добави, че в най-кратък срок ще бъде издадена виза за проучване и проектиране на нова сграда.

От своя страна Стойчо Кацаров заяви, че след завършване на процедурата в МРРБ ще бъде обявено решението по отношение на създадените дружества и какво трябва да се направи, за да бъдат решени въпросите в интерес на лекарите, медиците, най-вече в интерес на болните деца.

Повод за провелия се по-рано днес протест стана именно срещата в МРРБ, след която беше съобщено за прието внасянето на ново ново мотивирано предложение за изменение на подробния устройствен план от страната на инвеститора Министерство на здравеопазването (МЗ), което да съответства на конкретните инвестиционни намерения. От организаторите на протеста „За истинска детска болница“ приеха това като опит за довършване на изоставения строеж и узаконяването на предвиденото за събаряне 40-годишно скеле.

„Ако не бъдем включени в разговорите и срещите за бъдещата детска болница, ще предприемем по-мащабни протести през следващата седмица“, каза пред БНР една от организаторките на протеста д-р Бояна Петкова.

През май 2020 г. тогавашният премиер Бойко Борисов каза, че Скелето от 70-те години, на което трябваше да бъде изградена новата Национална детска болница, ще бъде съборено, а лечебното заведение ще се сдобие с нова сграда.

Протестите срещу изграждането на Национална детска болница върху старата постройка започнаха в края на 2019 г. след решението на Министерството на здравеопазването да възложи обществена поръчка на стойност над 95 млн. лева, според която новата болница трябваше да бъде изградена върху строежа, започнат преди 40 години.

Тогава десетки организации се обявиха срещу решението.

В последните седмици протестиращите започнаха онлайн петиция за прекратяването на реконструкцията на старото скеле и създаване на нов проект. До момента тя е подписана от близо 90 хил. души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG