Връзки за достъпност

Извънредни новини

Орден за "личния касиер". Путин награди свой приятел милиардер


Юрий Ковалчук
Юрий Ковалчук

Президентът на Русия Владимир Путин награди с орден свой стар приятел милиардер, когото САЩ определят като негов "личен касиер", съобщи руската служба на Радио Свободна Европа.

Указът на Путин награждава Юрий Ковалчук с орден "За заслуги пред Отечеството" IV степен. Бизнесменът е стар приятел на Путин още от Санкт Петербург, където заедно са сред учредителите на кооператива "Езеро".

Американското списание Forbes класира Ковалчук на 47-о място по богатство в Русия със състояние от над 3 млрд. долара. В президентския указ Ковалчук е описан като "обществен деятел от Санкт Петербург".

Наградата се връчва за "особени заслуги в реализацията на социално значими проекти в Република Крим". Полуостровът беше анексиран от Русия през 2014 г., но почти всички останали държави все още приемат Крим за част от Украйна.

Фирми на Ковалчук притежават винпроми и хотели в Крим.

Бизнесменът е стар приятел на Путин. В началото на 90-те години двамата са сред учредителите на кооператива "Езеро" в Ленинградска област. Името му става нарицателно, защото много от учредителите рязко забогатяват след идването на Путин на власт.

Ковалчук е сред главните акционери на банка "Россия". През 2014 г. и банката, и той са поставени под американски санкции. В изявлението на Министерството на финансите на САЩ Ковалчук е описан като "личен касиер" на Путин.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG