Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да счупиш каръка". Антоанета Костадинова, която донесе първия олимпийски медал за България


Антоанета Костадинова
Антоанета Костадинова

Всички видяха тази снимка – на нея е запечатана една сълза от щастие. Поводът е първият олимпийски медал за България.

В неделя Антоанета Костадинова завоюва среброто в дисциплината 10 м. въздушен пистолет и така донесе на страната първи медал от Олимпиадата в Токио, първи повод за гордост и първи радостни сълзи.

Отличието е и първото за България в спортната стрелба от 2004 г., когато Мария Гроздева спечели олимпийска титла на Игрите в Атина.

„Страшно щастлива, страшно доволна съм“, каза Костадинова в интервю за bTV след официалното награждаване. „Преди да дойда, бях много нервна, много емоционална. Но всичко приключи както трябва.“

Всъщност съвсем малко не достигна на българската състезателка, за да вземе златния медал. Тя водеше до последния изстрел, при който представителката на Русия Виталина Бацарашкина успя да отбележи деветка и да я изпревари в класирането.

В крайна сметка само няколко десети от точката разделиха българката от олимпийското злато. Костадинова обаче подчерта, че не съжалява за изпуснатото злато.

„В момента не оценявам това, че съм загубила златото – по-скоро предпочитам да се радвам на среброто. Защото всеки един от нас е дошъл тук за медал и всъщност е почти без значение какъв цвят е той, важното е да е медал. Защото медал от Олимпиадата е нещо, което не може да се сравни с никое друго състезание и аз се радвам, че имам такъв“, каза Костадинова пред БНТ.

35-годишната състезателка, за която това е трето участие на Олимпиада, коментира, че не е вярвала, че ще заслужи отличие. На игрите в Рио де Жанейро през 2016 г. тя завърши 8-ма в дисциплината 25 метра пистолет, а четири години по-рано по време на Олимпиадата в Лондон зае съответно десето и девето място в дисциплините 25 метра пистолет и 10 м пистолет.

„Малко преди да дойдем, се бях отказала, че Господ ми е отредил медал. Бях решила, че има състезатели, които се раждат, за да бъдат медалисти от Олимпиада. При положение, че на последните Олимпийски игри бях толкова подготвена, изключвам тази първата в Пекин, на която не отидох. Всичко, което ти е в главата, е, че след като не се получава толкова дълго време, а си подготвен, може би пък не ти е писано“, разказа тя пред bTV.

Оказва се обаче, че съдбата все пак ѝ е отредила да стъпи на почетната стълбичка. И както коментира самата Костадинова – в неделя тя „най-накрая счупи каръка на безмедалието“.

Този успех не би бил възможен без подкрепата и неуморната работа на нейния треньор Христо Христов. Той е плътно до нея през последните почти 20 години, в които Антоанета се занимава със спортна стрелба.

За първи път тя стреля, когато е в 10-ти клас, а през 2004 г. започва да се състезава като представителка на клуб „Светкавица“, Търговище. Оттогава досега е събрала в спортната си биография 3 златни медала от световни купи, 2 сребърни медала от европейски първенства, 1 сребърен и 2 бронзови медала от Европейски игри, както и много други отличия.

Междувременно е успяла да завърши и шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ със специалност „Педагогика на обучението по физическо възпитание”.

За нея Олимпиадата не свършва със сребърния медал от неделния ден. „Имам още една дисциплина, не съм приключила“, отбеляза Костадинова, на която предстои и участие в квалификациите на 25 метра пневматичен пистолет на 29 юли.

XS
SM
MD
LG