Връзки за достъпност

Извънредни новини

Работодателите и синдикатите се разбраха с правителството за актуализация на бюджета


В сградата на Министерски съвет се проведе извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрузничество (НСТС). На снимката: министрите Гълъб Донев и Асен Василев
В сградата на Министерски съвет се проведе извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрузничество (НСТС). На снимката: министрите Гълъб Донев и Асен Василев

Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) постигна съгласие около предложението на служебното правителство за актуализация на бюджета. Това стана ясно в понеделник след заседание на съвета, в който влизат представители на кабинета, работодателските и синдикалните организации.

Предложението за актуализация засяга държавния бюджет, бюджета на здравната каса (НЗОК) и на общественото осигуряване за 2021 г. То предвижда до края на годината в държавната хазна да влязат допълнително 2 млрд. лева приходи, а разходите да се увеличат с 1,8 млрд. лева.

По думите на служебния министър на труда и социалната политика Гълъб Донев има малки разногласия между социалните партньори по отношение на бюджета на НЗОК, които ще бъдат обсъдени на извънредно заседание на надзорния ѝ съвет.

„Това, което служебното правителство предлага като изменение и допълнение в съответните бюджети, е да може държавата до края на годината да продължи да функционира нормално, в рамките на приходите, които ще бъдат акумулирани допълнително в държавния бюджет“, каза Донев, цитиран от БТА.

Той уточни, че допълнителните приходи ще дойдат от по-голямата събираемост на данъци и акцизи, както и на социални и здравноосигурителни вноски. Допълнителните разходи ще послужат за допълнителни плащания за здравеопазването, преизчисляване на пенсиите, допълнителна помощ за пенсионерите.

Служебният министър на финансите Асен Василев каза, че актуализацията на бюджета е направена при допускане за нова криза, предизвикана от евентуална нова вълна от COVID-19, подобна на тази през ноември и декември миналата година. Плащанията, които са необходими и към бизнеса и здравната система, също са съобразени с такъв сценарий. Те са условни - ако няма криза, плащанията ще са по-малки. Ако има криза, те ще бъдат осигурени.

„Идеята на тази актуализация е парламентът да прецени и идвайки едно ново правителство, да има финансов ресурс да се справи с потенциално тежка вълна на COVID-19 до края на година, без да трябва да се предприемат някакви спешни или извънредни мерки по отношение на финансите на държавата“, посочи Василев, цитиран от БТА.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG